Waar moet je rekening mee houden bij de aankoop van een houten tuinhuis?

Houten tuinhuisjes zijn niet alleen functioneel, ze kunnen de omgeving van je tuin en huis ook verfraaien en dienen niet alleen maar voor berging. Ze kunnen naast je mooie tuin en huis ook als een gezellig verlicht toevluchtsoord dienen in de zomer en vormen het hele jaar een mooie blikvanger!

Hoe moeten tuinhuizen ontworpen zijn?

Wat voor tuinhuizen zijn er? Over de keuze van een houten tuinhuis moet je, net zoals bij een garage, goed nadenken. Tuinhuizen moeten zo worden ontworpen dat ze passen bij het perceel, de beplanting en de aanwezige gebouwen. De stijl van het gebouwtje is belangrijk, zodat je tuin en huis een harmonieus geheel vormen.

Waar moet je op letten bij wintervaste tuinhuizen? Als je het ook ’s winters wilt gebruiken, moet het huis een hoge houtdikte van 28 tot 40 mm hebben, zodat het goed isoleert en winterhard is. Als je het alleen in de zomer gebruikt, of alleen als schuurtje voor materiaal, is 14 tot 19 mm ook voldoende.

Of je huis nu voor zomer of wintergebruik is, kwaliteit is belangrijk voor het comfort en de duurzaamheid. De tuin producten van Tuin Huis Winkel zijn gemaakt van hoogwaardige kwaliteit en dragen FSC-certificering. Daarmee haal je de beleving van de natuur in je tuin en huis, terwijl je weet dat natuur en bebossing niet worden bedreigd. Je vindt op de site verschillende soorten tuinhuisjes:

  • Prieel

Een licht zomerhuisje van hout, meestal met een zadeldak en meerdere ramen. Wordt vooral gebruikt om in de zomer te loungen. Een lichte fundering is voldoende.

  • Paviljoen

Steviger dan een prieel. Heeft een stevige fundering nodig. Kan gebruikt worden voor feesten, sauna en anders.

  • Gereedschapsschuur

Het gereedschapsschuurtje is meestal niet groot en heeft geen ramen. Het is stevig, maar vrij eenvoudig ontworpen. Dit kun je perfect plaatsen in de direct omgeving van je tuinkas.

Maten en daken

De tuinhuisjes zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten. Van heel klein (162x131cm) tot heel groot (962-810cm) met een puntdak, zadeldak, plat dak, schilddak, lessenaardak of bijzondere dakvorm. Kortom, vol elke situatie, voorkeur en budget is een geschikt houten tuinhuis te vinden. Keuze genoeg dus!

Terras

huis met tuin

Bij je tuinprieel mag een terras niet ontbreken. De oriëntatie hiervan moet worden gebaseerd op de belangrijkste gebruikstijden, de windstreken en de bijbehorende stand van de zon. De meeste mensen zijn van ’s morgens tot ’s middags aan het werk; een terras op het zuiden is dan van weinig nut. Aan een ligging op het zuidwesten of zuidoosten heb je dan natuurlijk veel meer.

Tip: Voordat je jouw favoriete tuinhuis gaat bestellen, is het van belang om even te checken of je een bouwvergunning nodig hebt.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122