PVC vloer schoonmaken en onderhouden

PVC vloeren zijn ontzettend onderhoudsvriendelijk, maar dat betekent natuurlijk niet dat het helemaal geen aandacht nodig heeft. Door de moderne vloer op de juiste manier te onderhouden, kun je er nog langer plezier van hebben. Hieronder lees je de beste schoonmaak- en onderhoudstips voor jouw PVC vloer!

PVC vloer stofzuigen

Om krasjes en beschadigingen te voorkomen, moet je de vloer minimaal twee keer per week stofzuigen met een zachte stofzuigermond. PVC vloeren hebben een sterke toplaag waar vuil niet snel in zal trekken, maar zand en kleine steentjes kunnen deze toplaag wel beschadigen. Bijvoorbeeld wanneer mensen er overheen lopen of wanneer het zand onder de poten van een meubelstuk komt.

PVC vloer dweilen

Goed nieuws voor iedereen die een hekel heeft aan dweilen: bij een PVC vloer is dit niet vaak nodig. Om de week dweilen met lauwwarm water is meer dan voldoende. Hoewel het materiaal vochtwerend is, raden we aan om niet te nat te dweilen en het water niet te lang op de vloer te laten liggen. Op deze manier blijft de PVC vloer nog langer in topconditie.

Reinigen met PVC reiniger

Ga je binnenkort voor het eerst een PVC vloer kopen? Vraag dan in de winkel direct naar een speciaal PVC reinigingsmiddel of check of de desbetreffende webshop het verkoopt. Het is handig om zo’n PVC reiniger in huis te hebben voor de hardnekkig vlekken. Het is namelijk beter om geen allesreiniger, zeep en al helemaal geen chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dit kan de toplaag en de vloer zelf flink beschadigen. Je zou eventueel wel een scheutje schoonmaakazijn of natuurazijn kunnen toevoegen aan lauwwarm water.

Deurmat in de gang

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat er zo min mogelijk vuil van buiten naar binnen komt. Leg een grote deurmat in de gang waar iedereen goed de voeten op kan vegen. Het zou natuurlijk nog beter zijn als de schoenen in de gang worden uitgetrokken.

nieuwe laminaatvloer

Krassen voorkomen met viltjes

Ook het heen en weer schuiven van meubels kan krassen op de vloer veroorzaken. Los dit probleem gemakkelijk op door viltjes onder de poten te plakken. Er zijn viltglijders verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten. Staat er een bureaustoel of ander meubelstuk met wieltjes op de PVC vloer? Maak dan gebruik van een vloerbeschermer of vloermat. Een doorzichtige variant van stevig kunststof werkt erg goed, maar is misschien niet zo stijlvol. Gelukkig zijn er ook vloerbeschermer verkrijgbaar met een mooie print of leuk kleurtje dat beter aansluit bij jouw interieur.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101