Dit moet je weten over zonnepanelen op je huis

Het is je vast niet ontgaan dat steeds meer huizen en gebouwen over zonnepanelen beschikken. In het kader van duurzaam wonen zijn zonnepanelen een hele interessante investering. Zo kun je er groene energie mee opwekken waarmee je het milieu een handje helpt en zijn ze zeer aantrekkelijk voor je portemonnee. In dit artikel lees je meer over wat je moet weten over zonnepanelen op je huis.

Wat heb je nodig voor zonnepanelen?

Met zonnepanelen vang je zonlicht op dat vervolgens wordt omgezet in bruikbare groene energie. Daarnaast heb je nog een omvormer nodig om de opgevangen zonnestralen om te zetten naar bruikbare energie. Deze omvormer wordt op een aparte groep in je meterkast aangesloten. Dat kan betekenen dat je meterkast een paar aanpassingen nodig heeft wanneer je zonnepanelen aanschaft. 

Bij je zonnepanelen en omvormer ontvang je ook een meter die bijhoudt wat je opbrengst van zonne-energie is. De totale kosten van zo’n installatie verschillen per woning en zijn afhankelijk van hoeveel panelen je nodig hebt. Om vooraf te weten wat je kwijt gaat zijn, is het aan te raden om een zonnepanelen offerte op te laten stellen zodat je niet voor vervelende financiële verrassingen komt te staan.

Verschillende soorten

Wanneer je een zonnepanelen offerte samen laat stellen, zie je al gauw dat je de keuze hebt uit verschillende soorten panelen. Er zijn grofweg drie soorten waar je uit kunt kiezen: zonnepanelen met meerdere kristallen, egaal zwarte en amorf. Wanneer je voor het beste rendement wilt gaan dan kies je voor egaal zwarte zonnepanelen. Deze panelen beschikken namelijk over één kristal in tegenstelling tot de andere soorten. 

Dat is goed voor het rendement omdat de elektronen binnen zo’n zonnepaneel beter kunnen bewegen bij slechts een kristal. Ze botsen niet met andere kristallen waardoor normaal verlies in rendement optreedt. De zonnepanelen met meerdere kristallen, ook wel polykristallijne genoemd, beschikken over meer dan één kristal en hebben daarom een iets lager rendement. Daarentegen zijn dit soort panelen ook een stukje goedkoper. Amorf zonnepanelen zijn het goedkoopst, maar leveren ook het minst op.

zonnepanelen op je huis

Beste plek voor zonnepanelen

Tot slot willen we je wat meer vertellen over de beste plek voor zonnepanelen op je huis. Meestal worden de panelen op het dak geplaatst om zo een zo hoog mogelijk rendement te hebben. Hier hoef je dus niet eerst de hele toko voor te verbouwen, omdat vrijwel alle gebouwen wel een dak hebben. Hierbij krijgen de panelen het liefst een hoek van 35 graden, de ideale hoek voor het opwekken van zonne-energie.

Laat de zonnepanelen richting het zuiden plaatsen aangezien je op die manier de meeste zon kunt vangen. Heb je alleen de mogelijkheid om panelen op het noorden te plaatsen dan wordt het afgeraden om de investering te maken. Dat komt omdat het rendement in dat geval veel te laag is. Heb je geen passend dak voor zonnepanelen? Dan kun je ervoor kiezen om ze op een andere plek te laten installeren waarbij je deelneemt aan een coöperatie om groene stroom af te nemen.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99