4 tips bij een woningontruiming

Volgens cijfers van het CBS verhuizen Nederlanders gemiddeld 7 keer in hun leven. Hoewel veel mensen dit doen omdat ze ergens anders gaan wonen, komt het ook regelmatig voor dat woningen om minder leuke redenen moeten worden leeggehaald. Is er bijvoorbeeld sprake van een overlijden of moet een ouder familielid plotseling voor lange tijd naar het ziekenhuis of zelfs een verzorgingstehuis? Dan kun je kiezen voor woningontruiming. 

1. Schakel een professional in voor woningontruiming

Een woning ontruimen is nooit een leuke klus, zeker niet wanneer het om het huis van een dierbare gaat. Wanneer een familielid of goede vriend(in) is overleden, is het aan te raden om een professional in te schakelen voor woningontruiming. Naast het rouwproces en het regelen van bijvoorbeeld de uitvaart of andere zaken rondom het overlijden heb je waarschijnlijk al genoeg aan je hoofd. De experts van Margron Woningontruiming helpen je bijvoorbeeld graag verder in zo’n geval. Je zult zien dat het je veel energie en verdriet scheelt wanneer je zo’n tijdrovende en emotionele klus door een ander laat doen.

2. Neem de tijd die je nodig hebt

Hoewel veel mensen voorkeur geven aan een snelle woningontruiming hebben sommige mensen toch wat meer tijd nodig voor dit proces. Als jij degene bent die moet bepalen wat er met het huis gebeurt, wil je wel dat dit op de juiste manier gebeurt. Daarnaast willen sommigen meer tijd hebben om goed afscheid te nemen van spullen en herinneringen. Denk er daarom goed over na wat er met het huis moet gebeuren en neem geen overhaaste beslissen waar je later spijt van krijgt. Een professional zoals Margron Woningontruiming is altijd nog in te schakelen. Dat hoeft écht niet meteen vandaag, tenzij je juist gebruik wilt maken van een snelle service.

3. Verdeel inboedel waar nodig

In een huis dat leeg moet worden gehaald staan over het algemeen vaak nog goede meubels en apparaten die nog een ronde mee kunnen gaan. Misschien moet je er nog niet aan denken wanneer iemand net overleden is of verhuisd is naar een verzorgingstehuis, maar het is wel handig om eventueel al wat spullen te verdelen. Laat familieleden en eventueel vrienden zelf eens kijken of ze iets willen hebben. 

4. Ga zelf aan de slag met administratie

Heb je eenmaal een bedrijf ingeschakeld om een woning te ontruimen dan ben je nog niet klaar. Er is namelijk nog een hele administratie die geregeld moet worden. Of misschien moet het huis worden verkocht. Dat is iets wat je zelf kunt regelen wanneer je daar klaar voor bent. Tip: het is wel aan te raden om er niet te laat mee te beginnen, omdat kosten van bijvoorbeeld lopende abonnementen op kunnen lopen. Denk onder andere aan de volgende zaken:

  • Abonnementen zoals een telefoonabonnement of een abonnement op de sportschool
  • Hypotheek of huur
  • Openstaande leningen en schulden
  • Rekeningen
  • Verzekeringen.
Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60