Strokengordijn bij een verbouwing?

Ja natuurlijk waarom ook niet, bij een grote verbouwing in of om je huis heb je nu eenmaal snel last van vocht, stof en tochtproblemen. Een strokengordijn is dan de ideale oplossing omdat het werkt als een soort van deur, want door de breedte van de stroken die elkaar ook nog eens overlappen gaat het warmteverlies tegen waardoor het dus kostenbesparend werkt op de energierekening.

Wat doet een strokengordijn?

Strokengordijn of flappengordijn is een goede manier om de energierekening laag te houden. Ze stoppen tocht, vocht, geluid, licht, insecten, bacteriën en nog veel meer. Wanneer een grote opening niet afgesloten wordt verdwijnt er onherroepelijk warme of koude lucht naar buiten met als gevolg die extreem hoge rekening om de temperatuur binnen op peil te houden.  

PVC strokengordijnen kunnen dus heel goed van pas komen tijdens een verbouwing van bijvoorbeeld een keuken. Tegenwoordig heeft bijna elke woning een open keuken, dus stel dat je besluit dat er een nieuwe keuken moet komen, start je met een goede voorbereiding. En zo’n voorbereiding begint natuurlijk eerst met het kostenplaatje. Veel mensen denken namelijk dat een verbouwing per definitie duur is. En dan wordt er alleen nog maar gekeken naar bijvoorbeeld de kosten van de aanschaf van de keuken, de aannemer en materialen. Maar uiteindelijk kan juist de energierekening, de verbouwing in zijn totaliteit extreem duur maken. Om dat nou te voorkomen is het echt wel een idee om over strokengordijnen na te denken.

huis renoveren

Er zijn verschillende soorten PVC strokengordijnen

 • Vast strokengordijn is een PVC strokengordijn dat wordt bevestigd met een vaste, niet- verschuifbare ophanging. Super handig te gebruiken bij een grote verbouwing waarbij je van boven naar beneden werkt. Dan blijkt dat vooral beneden altijd het meeste bouwstof ligt.
 • Verschuifbare strokengordijnen zijn een uitstekende toepassing voor situaties waarbij er doorgang noodzakelijk is, in het geval van de des te betreffende keuken of wat dacht je van een verbouwing van de zolder. Meestal is de zolder een grote ruimte, dus hoe makkelijk is het dan om het trapgat af te kunnen sluiten met een PVC strokengordijn.
 • Accordion strokengordijn is speciaal ontworpen voor ruimtes waarbij de opening te weinig ruimte biedt voor een normaal verschuifbaar strokengordijn. Dit is dus perfect voor de zolder.
 • Combo strokengordijn is een gekleurd flappengordijn met een transparant zichtvenster op ooghoogte. Dit is bijvoorbeeld de oplossing als er een voorgevel moet worden veranderd aan een huis. Je hebt dan toch nog enig licht in huis en je ziet ook nog wat er aan de andere kant gebeurt.

Al deze soorten zijn op maat leverbaar, maar er is ook nog een mogelijkheid om een doe het zelf pakket aan te schaffen. Met behulp van een stappenplan en duidelijke gebruiksaanwijzingen kan je ook snel en eenvoudig zelf een strokengordijn maken.

Alle voordelen tijdens een verbouwing op een rij:

 • Bescherming tegen binnendringen van ongedierte
 • Reduceert energiekosten
 • Reduceert geluidsverplaatsing
 • Reduceert vochtproblemen
 • Gaat verspreiding van nare luchtjes tegen
 • Flexibele afscheiding ruimtes
 • Gemakkelijke montage, onderhoud en vervanging

We zitten nu midden in het winterseizoen, met regen, wind en vrieskou, een ding is zeker de temperatuur gaat zakken. Maar met behulp van de PVC strokengordijnen wordt ongeveer 65% van de koude lucht tegen gehouden en zal dus de energierekening laag blijven. Dus echt een mega goede tip om in het achterhoofd te houden als je tijdens de winter gaat verbouwen.

Stans Heuveling - Van Klooster
Stans Heuveling - Van Klooster

Mijn naam is Stans, woonachtig in het vissersdorp Bunschoten-Spakenburg, gelegen in het hart van Nederland. Ik ben gek op interieur en de styling daarvan. Mijn voorkeur gaat uit naar vintage, landelijk en Bohemian. Ik verander graag mijn interieur maar dan wel tegen zo laag mogelijk kosten. Ik kijk er naar uit om hierover op Huislijn.nl over te gaan schrijven.

Artikelen: 2