Wat zijn de voor- en nadelen van een mobiele airco?

Voor mensen met een beperkt budget, huurders en degenen die midden in de zomer zijn en op zoek zijn naar een snelle oplossing voor hun warme huis, lijkt een mobiele airconditioner die wordt opgehaald bij een winkel voor elektronica of huishoudelijke apparaten een goede oplossing. In sommige situaties kan een draagbaar AC-systeem het werk prima doen, maar in veel andere situaties zijn kopers vaak teleurgesteld over de beperkingen van mobiele AC-producten. Een airco mobiel heeft dan ook meerdere voor- en nadelen. In dit artikel kun je daar meer over lezen. 

Voordelen van mobiele airco’s

Net als de andere airco’s waarvoor je kunt kiezen, heeft een mobiele AC meerdere plus- en minpunten. Hieronder introduceren we de voordelen die de mobiele airco biedt aan de gebruiker. Het heeft overigens nog meer, dit zijn dus maar drie voorbeelden. 

  • Prijs. Het is begrijpelijk dat een groot deel van de aantrekkingskracht van een mobiele airconditioner voortkomt uit de prijs. Voor minder dan 300 euro kun je al een goedkope mobiele airco kopen die voor veel verkoeling zorgen in je woning.
  • Mobiliteit. Misschien wel het grootste voordeel van mobiele airconditioners is, zoals hun naam al aangeeft, dat ze naar believen kunnen worden verplaatst. Het potentieel hiervoor is enorm, of je nu op vakantie gaat, in de garage of in het tuinhuisje werkt, je kunt de airco er sowieso gebruiken.
  • Geen leidingwerk en eenvoudige installatie. Draagbare AC’s hebben heel weinig installatie nodig, plaats gewoon de luchtafvoeropening uit het raam en u bent klaar om te gaan. Dit maakt ze een goede optie voor huurders, omdat er geen boren of installatie nodig is.

Nadelen van mobiele airconditioners

Zoals je waarschijnlijk verwacht, hebben draagbare airconditioners meer dan een paar beperkingen in vergelijking met conventionele split- en kanaalairconditioningsystemen. Hieronder vind je daar drie voorbeelden van. 

mobiele airco
  • Koelt mogelijk niet effectief af. Over het algemeen werken mobiele airconditioners niet goed voor het koelen van gemiddelde tot grote ruimtes. Afhankelijk van hun output kunnen ze moeite hebben om een ​​woonkamer te koelen en dit kan betekenen dat ze duur en ineffectief zijn om te gebruiken – vooral op zeer warme dagen in Nederland, wanneer ze het meest nodig zijn. Dat gezegd hebbende, ze zijn effectief in het koelen van een kleine slaapkamer en studeerkamer, maar op een erg warme dag kan dit betekenen dat je dicht bij de unit zelf moet zitten.
  • Luider dan andere airconditioners. Omdat alle componenten in dezelfde unit zijn ondergebracht, maken mobiele AC’s meer lawaai dan andere systemen met een buitenunit. Dit kan afleidend zijn tijdens het slapen, een gesprek of tijdens het kijken naar de televisie.
  • Waterafvoer. Draagbare AC-systemen creëren condensatie binnenshuis, die wordt opgevangen in een lekbak. In andere modellen moeten ze bij een raam worden geplaatst, zodat condens via de slang kan ontsnappen. Bij een mobiele airco met slang is dit het geval. Dit beperkt waar ze kunnen worden geplaatst, of bij modellen met lekbakken, betekent regelmatig legen om te voorkomen dat er water op de vloer ontsnapt. 
Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101