Verf tegen vlekken en krassen

Ik kende wel het probleem, maar wist niet af van het bestaan van de oplossing. Donkere plekken rondom de lichtknoppen, trapleuningen met vegen van handen op één bepaalde plaats, donkerdere plekken op de muren, bijvoorbeeld daar waar het hele gezin zich steunt om de schoenen aan te trekken. Ik heb het hier over de gevolgen van huidvet op een verflaag. Er blijkt dus een verf te zijn die daar erg goed tegen bestand is en die verf heet de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin.  Dit is een extreem sterke lak die ook goed bestand is tegen krassen en tegen huidvet.  

Tips voor het kiezen van verf 

Verven is een tijdrovend klusje, dat eens in de zoveel tijd herhaald moet worden. Daarom is het slim om goed voorbereid aan de slag te gaan. Alles van tevoren overzichtelijk voorbereiden, helpt daarbij. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Het kiezen van de fijnste afplaktape: er zijn ook varianten waar uittrekbaar plastic aan vastzit, zodat je de hele vloer kunt afdekken. 
  • Het klaarleggen van een doek om missers mee af te vegen: je kunt nog zo zorgvuldig te werk gaan, knoeien lijkt bij verven te horen. 
  • Trek eventueel plastic handschoentjes aan: verf heeft de neiging om ongemerkt aan je handen te gaan zitten. 
  • Open het blik met een verfblikopener. Natuurlijk lukt het met een schroevendraaier ook, maar daarmee misvormt de deksel gemakkelijk waardoor het blik later niet goed meer afsluit. Het juist afsluiten zorgt voor een langere levensduur van de verf. Een verfblikopener is al voor een paar euro te koop. 
  • Gebruik de juiste roerstaaf. Het goed mengen van de verf is iets dat erg onderschat wordt. De verf bestaat uit diverse componenten die alleen door goed roeren of flink schudden gelijkmatig verdeeld worden. De houten staafjes die je bij de winkel meekrijgt, werken op zich prima, maar het beste werkt een plastic roerijzer met gaatjes erin. Daardoor wordt alles nog beter gemixt.
  • Een bakje met een inzetbak dat je na de klus gemakkelijk weg kunt gooien. Niets is zo vervelend om na de klus nog een berg opruimwerkzaamheden te moeten doen. 
  • Zet de verwarming op circa 20 graden; dat is de meest ideale temperatuur voor verf om te drogen. Ook heeft de temperatuur invloed op de vloeibaarheid. Het verven op zich kan tussen de 5-30 graden, maar dat heeft dus invloed op de droogtijd. 
Huis schilderen - verbouwen

Hoeveel tijd neemt het in beslag 

Hoe lang je bezig bent met verven, hangt natuurlijk helemaal af van wàt je gaat verven. Een goede voorbereiding is het halve werk en meestal lijkt de klus groter dan dat het in werkelijkheid is. Laat je dus vooral niet tegenhouden door weerstand, als je eenmaal klaar bent, zul je opgelucht en tevreden zijn.  

Begin met goed schuren. Als vervolgens de eerste laag er op zit, kun je het volgende schema aanhouden: 

Na 1-2 uur is de verf stofdroog. 

Na 2-3 uur is de verf kleefvrij. 

Na 6-7 uur kun je beginnen met het erop zetten van de volgende laag.  

Daarna kun je genieten van je werk en weet je zeker dat de verflaag tegen een stootje en tegen huidvet kan! 

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207