Warm wonen in de winter: de radiator in het zonnetje gezet

De winter staat weer voor de deur en ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik moet echt weer wennen aan de kou. Vooral als het waterkoud is, zoals dat zo mooi heet, ben ik gemakkelijk aan het bibberen. Met dat weertype dat als vochtig en somber bekend staat, ligt de gevoelstemperatuur vaak nog een paar graden lager dan de thermometer aangeeft. Tijd dus om in huis de thermostaat net even iets hoger te zetten en de verschillende soorten radiatoren aan het werk te zetten.

Voor iedereen een type verwarming.

De kou brengt ook wel weer gezelligheid met zich mee. De kat ligt op de convectorput, de hond op het kleed en ik hang het liefst tegen de vlakke radiatoren aan. 

Een privé knuffelmuur, zeg maar. Toen ik dit huis kocht, zaten er ouderwetse ledenradiatoren in. Van die stofnesten die vooral veel energie vragen, maar weinig warmte geven. Die zijn in rap tempo vervangen door exemplaren die beter in het huidige tijdbeeld passen. En dat er zoveel keuze was, wist ik op dat moment nog niet. Dat elk type radiator ook zo zijn voor-en nadelen heeft, had ik eveneens nog niet goed in beeld. Nu weet ik wel beter en dat deel ik graag met jou. Daarom een overzicht met onverwachte eigenschappen per soort.

De varianten uiteengezet met plus-en minpunten waar je niet meteen aan denkt:

Horizontale radiatoren

Dit is het type dat je in de meeste huishoudens tegenkomt: de gewone verwarming. Van die lange elementen onder het raam.

De minpunten ervan ervoer ik al snel: de voet van de stofzuiger paste er namelijk niet onder. Misschien dat dit tevens iets te maken had met de laminaatvloer die over de plavuizenvloer van de vorige bewoners is gelegd. Daardoor werd de vloer hoger en de ruimte onder de verwarming krapper. Omdat er ook een vensterbank onder het raam zit, kan ik er met een plumeau via de bovenkant niet bij. Stof heeft op die plek dus vrij spel, maar dat vertellen we niet verder!

Het grote voordeel van dit type verwarming is dat het op een plek is bevestigd waar niemand er last van heeft. Over het algemeen komt er geen commodekast of ander meubelstuk onder de vensterbank. Bovendien wordt de warmte goed verdeeld in de ruimte omdat de hitte van de verwarming stijgt en de kou van het raam beweging in die lucht brengt.

Badkamer radiatoren

type verwarming

Een ander type dan: de badkamer radiator oftewel de radiator met buizen waar je bijvoorbeeld je handdoek op te drogen kunt hangen. En daar heb je meteen het grootste voordeel te pakken: de handdoeken en washandjes worden gedroogd en hangen niet in de weg. Natuurlijk is dit type verwarming in de keuken ideaal voor de theedoek en het vaatdoekje.

De andere kant ervan is echter dat er geregeld iets verdwijnt achter de buizen, op het verwarmingselement valt en pas tevoorschijn komt als de was al lang en breed is gedaan.

Dat je de buizen af en toe af moet stoffen, is een bijkomstigheid waar ik het niet over zal hebben. Het gaat in dit blog anders wel heel vaak over stof 😉

Verticale radiatoren

Mijn favoriet, ik had het er al even over, is de radiator die verticaal hangt. Op deze plek kun je dan niets anders neerzetten zoals een boekenkast. Je moet er dus wel zeker van zijn dat je die muur niet vrij hoeft te houden. De hoogte kun je zelf bepalen en ruzie met de stofzuiger zul je zeker niet krijgen. Het is tegelijkertijd een opvallend maar rustig element in je woonkamer als een onopvallende verwarming. En een heerlijke knuffelmuur.

Welke radiator past bij jou

De uitstraling in je huis verandert door de keuze van je radiator. Een convectorput wordt vaker gezien bij woningen uit de jaren zeventig of tachtig. De radiatoren die verticaal geplaatst worden zijn nog altijd in opkomst en de gewone horizontale verwarming zal altijd wel een blijvertje zijn. Als je deze winter warm wonen wilt, kijk dan eens naar de diverse mogelijkheden. Een laatste tip die spreekt voor zich: bepaal samen met een installateur welke capaciteit de verwarming moet hebben. Want daar heb ik dan weer geen kaas van gegeten!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207