Hoe herken je een goede verhuur- of verkoopmakelaar?

Het kopen of huren van een huis kan ontzettend lastig zijn. Zeker met de huidige stand van de huizenmarkt. Je wilt graag zo goed mogelijk geïnformeerd zijn, maar daar gaat natuurlijk veel tijd in zitten. Een andere optie is om een verhuur- of verkoopmakelaar in te huren. Het is namelijk zeker in deze situatie handig om iemand mee te laten kijken die er echt verstand van heeft en geen zaken over het hoofd zal zien. Iemand die bijvoorbeeld de vlonders checkt op schimmel en met een ph meter water controleert. In dit artikel geven we jou de beste tips om een goede verhuur- of verkoopmakelaar te herkennen.

Tips

Om te beginnen is het verstandig om een makelaar in te schakelen die bekend is met jouw buurt. Hij of zij zal de wijk goed kennen, weet welke prijs haalbaar is en hoe passende kopers of huurders te bereiken zijn. Kijk hierbij niet naar de prijs die de makelaar belooft voor uw woning. Een betrouwbare makelaar is beter dan een makelaar die de prijs te hoog legt, waardoor het proces alleen maar langer duurt. Zorg er daarnaast voor dat de makelaar alleen courtage aan jou betaald en niet degene die het huis koopt of huurt. Dan is de makelaar niet partijdig en zet hij of zij zich volledig voor jou in.

toegevoegde waarde van de makelaar

Een andere tip is voorafgaand aan het proces te vragen naar de te verwachten kosten. Zo krijg jij een indruk van wat de makelaar allemaal doet en kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Een andere tip is om goed naar het contract te kijken. De makelaar is niet jouw “eigenaar” en mag bijvoorbeeld niet in het contract opnemen dat je een pand niet mag verkopen aan je huurder zonder dat zij daarvoor betaald worden.

Let er tot slot op dat je geen makelaar kiest die je adviseert om te verkopen of te verhuren zonder de bank te informeren. Een lage hypotheek terwijl je zelf niet meer in de woning woont klinkt aantrekkelijk, maar het is technisch gezien fraude. Een makelaar die je aanspoort om te frauderen is nooit betrouwbaar.

Zo zijn er ontzettend veel tips om een goede verhuur- of verkoopmakelaar te herkennen. Uiteindelijk is een goede makelaar iemand die jou een goed gevoel geeft. Iemand die de zaakjes goed op orde heeft en het niet alleen maar ziet als “de volgende klus”. Iemand die niet alleen kijkt naar de rekening, maar ook let op dingen als een co2 meter kopen.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 119