Kun je onderhandelen over de courtage van de verkoopmakelaar?

Ga je een huis verkopen en wil je een verkoopmakelaar in de arm nemen? Zorg dan dat je van tevoren onderhandelt over de prijs (de courtage) die de makelaar rekent. De prijzen kunnen namelijk behoorlijk uiteenlopen. Van € 950 tot wel € 2500. Deze kosten zijn voor jouw rekening, dus je wilt liever niet te veel betalen. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

 

Spreek van tevoren een vast tarief af

De meeste makelaars rekenen voor hun courtage een percentage van het bedrag dat jij betaalt voor het huis dat je koopt. Gemiddeld ligt dit rond de 1 à 2 % (exclusief btw). Je weet van tevoren dus niet zeker wat je uiteindelijk aan de makelaar betaalt. Daarom kun je beter direct een vast bedrag afspreken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Denk hierbij ook aan eventuele bijkomende kosten, zoals voor advertenties, foto’s van je woning en verkoopstyling. De makelaar kan dit allemaal voor je regelen, maar vraagt hier vaak extra geld voor. Neem dit direct mee bij het afspreken van het vaste bedrag.

 

Bepaal waar je hulp bij wilt, en waarbij niet

Hoe uitgebreider de opdracht van de makelaar, hoe meer jij uiteindelijk betaalt. De prijs van de makelaar is namelijk (deels) gebaseerd op basis van jouw wensen. Bepaal daarom van te voren of je wil dat je makelaar je van A tot Z helpt, of dat je zelf bepaalde taken op je neemt. Dat laatste kan flink kosten besparen. Bijvoorbeeld door de makelaar je wel te laten helpen bij de verkoop van je woning, maar zelf de overdracht bij de notaris te regelen.

 

Houd rekening met de btw

Meestal communiceren makelaars hun prijzen zonder btw. De prijzen die je dus ziet op de website, zijn niet wat jij uiteindelijk betaalt. Houd hier rekening mee bij het onderhandelen over de prijs. Als jij namelijk uiteindelijk de factuur van de makelaar gaat betalen, staat er nog eens 21% extra bij, die je ook moet betalen.

 

Als je huis niet wordt verkocht

Ondanks alle strakke afspraken met de makelaar, kan het zijn dat de verkoop van je woning toch niet doorgaat. Doordat jij er vanaf ziet bijvoorbeeld, of omdat je buiten de makelaar om een koper vindt voor je huis. Sommige makelaars brengen in dat geval alsnog de volledige courtage in rekening, terwijl ze misschien niet eens echt iets gedaan hebben.

Wees hier vanaf het begin direct al duidelijk over en maak goede afspraken. Zo kun je afspreken dat bij het niet doorgaan van de verkoop de makelaar een deel van de courtage krijgt, voor de reeds uitgevoerde werkzaamheden.

 

Duidelijke informatie als je een nieuwe woning gaat kopen

Hopelijk weet je nu iets beter hoe jij kan besparen op de makelaarskosten. Dan wordt het nu tijd om op zoek te gaan naar je nieuwe huis. Wil je weten wat er verder allemaal nog bij komt kijken? Bijvoorbeeld als je overwaarde hebt of restschuld of hoe je überhaupt je nieuwe droompaleisje vindt? Download dan het e-book van Knab ‘je volgende woning kopen’. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt!

Erik Slijkoord
Erik Slijkoord

Erik Slijkoord is 5 jaar Senior hypotheekadviseur bij Knab Hypotheken. Dat is niet alleen een bank, maar de persoonlijke assistent voor al je geldzaken. Erik gelooft dat elke persoonlijke situatie een passende oplossing kent, en dat een hypotheek de belangrijkste financiële beslissing is die iemand in zijn leven maakt. Als Erkend Hypothecair Planner (EHP) geeft hij de bezoekers informatie rondom hypotheken.

Artikelen: 6