5 Tips om je woning een stoer tintje te geven

Wil je weten hoe je je inrichting een stoer tintje kan geven? Of vraag je je af of 1 stoer meubelstuk wel past bij de rest van je inrichting? Wij geven 5 tips en vertellen je welke kleur meubels je makkelijk kunt combineren bij de rest van je inrichting.

1. De kleur op je muur

De kleur op je muur is erg bepalend voor de algehele uitstraling van je woning. Vroeger had bijna iedereen witte muren. Tegenwoordig zijn witte muren een stuk schaarser. Steeds meer mensen durven het namelijk aan om een kleurtje op de muur te doen. Als je je woning een stoer tintje wil geven, dan vallen felle en fletse kleuren af. Kies dan geel zachtroze of knalgeel bijvoorbeeld. Nee, voor een stoere tint kies je voor grijs of donkergroen. Natuurlijk hoef je niet alle muren donkergroen te doen, want dat wordt té donker. Op een erg grote muur kun je beter grijs doen dan donkergroen. Stel je hebt 3 muren, 2 kleine en 1 grote. Kies dan voor de 2 kleine muren donkergroen en voor de grote muur grijs. Heb je een woonkamer met veel (en grote) ramen? Dan kun je ook kiezen voor zwarte muren. Gaaf hoor! Maar let wel op dat je veel (en grote) ramen hebt, anders wordt het veel te donker. Heb je niet veel grote ramen, maar wil je toch graag een zwarte muur? Kies er dan voor om 1 of misschien 2 kleine muren zwart te doen en de rest een lichte kleur, zoals grijs.

2. Ga voor industriële meubels

Als je de kleur op de muren hebt gekozen (of deze niet wilt veranderen), kun je verder met de meubels. Om je woning een stoere uitstraling te geven kun je het beste industriële meubels kiezen. Echt industriële meubels zijn (met de hand) gemaakt van oud metaal. Deze meubels zijn zwart of grijs (ijzerkleur) en dit zijn stoere, tijdloze kleuren. Heb je een grijze muur? Ga dan voor zwarte meubels. Heb je een zwarte muur, ga dan voor grijze / ijzerkleurige meubels. Bij een donkergroene muur passen beide kleuren meubels. Een industriële kast staat bijvoorbeeld prachtig bij donkergroene muur. Zo’n kast in het zwart staat ook geweldig bij een grijze muur en heb je een zwarte muur, kies dan zeker een industriële kast in een ijzerkleur. Het voordeel van grijs en zwart is dat dit kleuren zijn die erg makkelijk te combineren zijn. Deze kleuren passen eigenlijk overal wel bij. Dus wil je niet in 1 keer je hele interieur aanpassen, maar beetje bij beetje? Dan is dat perfect te doen met industriële meubels, want die passen qua kleur ook nog gewoon bij jouw huidige meubels.

mooi interieur - woonkamer

3. Stalen deuren

Je hebt ze vast wel eens ergens gezien, stalen deuren. Zo’n prachtige deur van metaal en glas. Als er 1 deur stoer is, dan is het wel een stalen deur. Maar helaas hangt er ook een flink prijskaartje aan stalen deuren. Gelukkig zijn er ook alternatieven. Zo heb je wel de stoere industriële look, maar niet de hoge prijs. Kijk bijvoorbeeld eens naar aluminium deuren. Die zijn een stuk goedkoper dan stalen deuren en zijn bijna niet te onderscheiden als je ze ziet. Als je ze opent overigens wel, want een stalen deur is veel zwaarder dan een aluminium deur. Wil je het helemaal low-budget aanpakken, maar je deuren toch wat stoerder maken? Verf ze zwart! Dan heb je toch een stoere deur, maar voor een schijntje van de prijs van een echte stalen deur.

4. Een oude muur

Heb je een bakstenen muur in huis? Laat ‘m zo! Smeer er desnoods cement overheen voor een gave oude look. Heb je geen bakstenen muur in huis? Geen probleem, dan is fotobehang voor jou de oplossing. Met (fotobehang van) een oude muur heb je écht iets gaafs in huis. Industriële meubels passen hier ook geweldig mooi bij. We kunnen het hier heel lang over hebben, maar foto’s zeggen eigenlijk alles. Zoek op internet maar eens op “oude muur fotobehang” en je krijgt sowieso inspiratie.

5. Een beton(look) vloer

Een betonnen vloer is erg populair. Dat is ook geen wonder, want het ziet er erg gaaf uit. De grijze kleur past bij een industriële stijl en is stoer. Wil je niet beginnen aan een betonnen vloer? Dan kun je ook kiezen voor PVC (tegels) in betonlook. Heb je niet veel te besteden voor een nieuwe vloer? Dan is er ook nog laminaat. Jazeker, ook laminaat is in een betonlook te krijgen en dat is natuurlijk een stuk goedkoper.

Combineer de bovenstaande 5 tips en je krijgt een stoere industriële woning. Wil je je woning alleen een klein stoer tintje geven? Kies dan gewoon uit 1 van bovenstaande 5 tips. Zo kun je voorzichtig beginnen aan een stoere of industriële look.

Ronald van de Kolk
Ronald van de Kolk
Artikelen: 1