Tips voor het kopen van een vakantiehuis

Een vakantiehuis is voor veel mensen een droom. Het is natuurlijk heerlijk om een tweede huis te hebben waar je wanneer je maar wilt naartoe kunt ontsnappen. Zit je eraan te denken om een vakantiehuis te kopen? We geven je een aantal handige tips.

Ga je naar Nederland of het buitenland?

De eerste beslissing is of je voor een vakantiehuisje in Nederland of het buitenland kiest. Het buitenland kan wellicht aantrekkelijk lijken door de verhoogde kans op zonnige temperaturen, maar een vakantiehuisje in Nederland is meestal wel eenvoudiger te regelen. Je hoeft je tenslotte niet te verdiepen in de voorwaarden van een ander land. Bovendien verkeren vakantiehuisjes in eigen land vaak in een betere staat.

Denk goed na over de locatie

Het behoeft geen uitleg dat aan gewilde locaties ook een hoger prijskaartje hangen. Maar soms kan dat de investering toch waard zijn, omdat je je vakantiehuisje dan veel gemakkelijker kunt verhuren in de periodes dat je er zelf niet vertoeft. Een vakantiehuisje dat zich dichtbij een strand bevindt zal bijvoorbeeld snel geliefd zijn. Natuurlijk gaat het er allereerst om dat je zelf blij wordt van de locatie, maar probeer niet uit het oog te verliezen hoe potentiële huurders erover denken.

Wat voor soort vakantiehuis wil je?

Er zijn vakantiehuizen in alle soorten en maten. Van een tiny house tot een villa en van een chalet tot een strandhuisje. Een belangrijke vraag is wat voor soort vakantiehuis je wilt.  Daarnaast is het goed na te denken over de faciliteiten. Wil je dat je vakantiehuis een tuin of terras heeft? Moet er een zwembad op het terrein zijn? Het is prettig als je je wensen helder hebt vóór je gaat zoeken.

Houd rekening met de bijkomende kosten

Houd er rekening mee dat de aankoop van een vakantiehuis meer kosten met zich meebrengt dan alleen de aanschafprijs. Zo heb je net als bij je reguliere huis vaste lasten als elektriciteit, water en – indien gewenst – internet. Daarnaast moet je denken aan onderhoudskosten en als het vakantiehuisje in een recreatiepark staat, betaal je soms ook nog erfpacht.

Mochten de verwachte kosten aan het eind van de streep toch te hoog uitvallen, dan kun je overwegen om steeds een vakantiehuisje te huren in plaats van te kopen. Met een Belvilla-kortingscode van Bespaardeals vind je vakantiehuisjes voor een zeer gunstige prijs. 

vakantiehuis

Controleer de staat van het vakantiehuis

Vakantiehuizen zijn meestal veel minder robuust dan ‘normale’ huizen. Ze moeten ook aan minder eisen voldoen. De staat van de verschillende vakantiehuizen kan flink verschillen. Soms is dit vooraf duidelijk en kun je dit inzetten tijdens de prijsonderhandelingen. Maar sommige gebreken zijn niet meteen voor het blote oog zichtbaar en kunnen achteraf nare verrassingen opleveren. Zo kan een likje verf hier en daar veel verbloemen. Neem daarom altijd iemand mee die er verstand heeft, zodat je precies weet in welke staat het huis is.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 227