Wonen in een bijzonder object

Wonen in een oude watertoren, een verlaten kerk of een school. Voor veel mensen lijkt dit een onbereikbare droom. Dat hoeft het echter niet te zijn. Met wat inspanning en gezond verstand is het heel goed mogelijk om van een bijzonder object een prachtige nieuwe en gezellige woning te maken.

Kijk of het object een woonbestemming heeft

Je kent het vast wel: je rijdt ergens in het land op een onbekende weg en dan zie je bij een grote schuur, molen of een aan de waterkant liggende boot het bordje ‘Te Koop’ staan. En je bent meteen verkocht, want je ziet jezelf daar al helemaal aan de slag gaan met een verbouwing om er uiteindelijk in te kunnen gaan wonen. Wacht dan toch even af. Direct een hoop geld lenen in deze fase is namelijk iets te voorbarig. Informeer eerst bij de makelaar en de gemeente of het object een woonbestemming heeft of kan krijgen. Is dat het geval, dan kan je beginnen met onderhandelen over de prijs en uitzoeken waar geld lenen voor jou het voordeligst is.

Realistische kijk op verbouwingskosten

Vaak is de aanschafprijs van een bijzonder woonobject wat lager. Dat komt omdat de verbouwingskosten daarentegen best hoog kunnen zijn. Oorspronkelijk was het object waarschijnlijk niet bedoeld om in te wonen, dus je moet veel aanpassingen zelf doen of laten doen. Denk bijvoorbeeld aan aansluitingen voor het sanitair, het creëren van verschillende leefruimtes of het isoleren van muren en vloeren. Gelukkig kan je ook zelf het een en ander doen om de verbouwingskosten zo laag mogelijk te houden. Denk aan het zelf zorgen voor bouwmaterialen, zelf muren slopen of bouwgereedschappen lenen of huren. Maak ook voordat er maar een spijker wordt verwijderd, een duidelijk plan en overzicht van de kosten voor de verbouwing van de nieuwe woning.

Gedegen plan van aanpak

huis verbouwen

Met een duidelijk plan van aanpak komt het wonen in een bijzonder object ineens een stuk dichterbij. Door vooraf te weten wat de wensen zijn en de kosten die gemaakt moeten worden, kun je uitrekenen voor welk bedrag je een lening moet aanvragen. Omdat je hoogstwaarschijnlijk niet alles zelf kan doen, is het verstandig om met een aannemer in zee te gaan die voldoende ervaring heeft met de verbouwing van bijzondere gebouwen of objecten. Hij of zij kan je veel werk uit handen nemen, door te zorgen voor de juiste vergunningen en dergelijke.

Vraag altijd offertes bij meerdere aannemers aan. Heb je al een koopwoning, zet deze dan ruim op tijd te koop. Neem vooral voldoende tijd voor het vaststellen van je woonwensen, het bepalen van de hoogte van de lening en het verbouwen. Met een gedegen plan van aanpak, ben je verzekerd om lang van je nieuwe woonstek te genieten.

Marinus Marinus
Marinus Marinus
Artikelen: 14