Welke materialen isoleren het beste?

Het isoleren van je huis levert vele voordelen op. Er zijn bovendien allerlei manieren om je woning beter te isoleren. Denk maar aan het laten aanbrengen van dakisolatie en vloerisolatie net als aan het isoleren van spouwmuren. Zo zijn er ook mogelijkheden om bij de keuze voor kozijnen en deuren rekening te houden met isolatie. In dat kader is het handig om te weten welke materialen het beste isoleren. Bijvoorbeeld als je van plan bent om een kunststof achterdeur te laten plaatsen.

U-waarde


De U-waarde is een van de waarden die de mate van isolatie bepalen als het gaat om de combinatie van kozijnen en ramen. Een lagere U-waarde betekent dat er sprake is van een hogere isolatie. In dat kader is er voor verschillende materialen een gemiddelde U-waarde van toepassing. Een houten kozijn met beglazing kent bijvoorbeeld een gemiddelde U-waarde van 2,4. Bij een aluminium kozijn en beglazing is er sprake van een gemiddelde U-waarde van 2,6. Een kunststof kozijn met beglazing kent wat dat betreft de laagste U-waarde, want deze komt gemiddeld uit op een waarde van 1,8. Als het om de U-waarde gaat, scoort kunststof dan ook uitstekend als het om de beste isolatie gaat.

Hout, metaal of kunststof?

Bij deuren en kozijnen is er de keuze uit verschillende materialen, zoals hout, aluminium en kunststof. Elk van deze materialen beschikt over eigen unieke kenmerken. Dat heb je al gezien aan de U-waarde. De samenstelling van de materialen voorzien ook in isolerende eigenschappen. Kunststof komt daarbij eveneens goed uit de bus. Dat komt omdat kunststof aan de binnenkant in holle ruimten als het ware lucht vast houdt. Hierdoor ontstaat er een isolerende werking. Hout voorziet op een andere wijze in een isolerende werking. Een houten raamkozijn is bijvoorbeeld massief en isoleert ook prima. Wat dat betreft geldt voor aluminium kozijnen dat deze weer op een andere manier isoleren. Aluminium is materiaal dat zelf geen isolerende werking kent, maar wel isolerend is te maken. Hout of kunststof voorzien echter in een betere isolerende werking.

binnendeuren in huis

Voordeur van hout of kunststof

Zowel een houten voordeur als een voordeur van kunststof isoleert prima. Het hangt daarbij overigens ook af van de uitvoering. Bijvoorbeeld of een kunststof voordeur ook uitgevoerd is met glas. In dat geval spelen de isolerende eigenschappen van de beglazing eveneens een rol. De dikte van het hout of kunststof heeft ook invloed op de isolerende waarde. Het hangt dan ook van meerdere factoren af welk materiaal als beste te gebruiken is.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122