Hoe surf je veilig op het web?

De wereld online lijkt steeds onveiliger te worden. Er zijn meer en meer mails die net echt lijken, maar het volledig niet zijn. De linkjes in deze mails zijn erop gericht om zo veel mogelijk gegevens te verzamelen van mensen die erop klikken. Het liefst natuurlijk bankgegevens of inlogcodes of andere belangrijke informatie. Helaas zijn er nog altijd veel mensen die erin trappen en op die manier heel veel geld kwijtraken. En zoals gezegd, de mailtjes, sms’jes en WhatsApp berichten lijken steeds echter. Dat je extra alert moet zijn, blijkt wel uit de cijfers. Elk jaar ontdekken nieuwe criminelen deze manier van geld verdienen. Het afgelopen jaar is er voor meer dan 30 miljoen euro opgelicht.

VPN verbinding

Het is dan ook te adviseren om een extra beveiliging op je apparatuur in te stellen. Met een veilige VPN verbinding surf je volledig anoniem op het internet. Installeer het daarom niet alleen op je computer, maar ook op je mobiele telefoon, laptop of tablet. Het is geen garantie dat het nooit meer gebeurt, maar de kans dat je vervolgens overladen wordt met phishing mails, spoofing en WhatsAppfraude wordt daarmee wel kleiner. Let op: het is belangrijk dat je altijd alert blijft en niet zomaar doorklikt op berichten. Een basisregel voor online bescherming is een uniek en ingewikkeld wachtwoord. Check daarnaast altijd de websitenaam, het bericht en de afzender op spelfouten en een vreemde naam of code. Logisch nadenken en opletten blijft een van de best werkzame tips.  

Pas op met wat je deelt

Je kunt je voorstellen dat het van belang is om voorzichtig om te gaan met privacygevoelige informatie. Zeker als het gaat om grote bedragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatie over je hypotheek. Het aanschaffen van een huis is meestal een van de grootste investeringen die je in je leven doet. Voor het aanvragen van een hypotheek moet je je inkomensgegevens delen, je loonstrookjes dus. Ook informatie over je gezondheid en eventueel medicijngebruik of lichamelijk klachten dien je te delen. Dit soort informatie is uitermate waardevol voor degenen die er misbruik van willen maken. Maar zelfs als het gaat om kleine bedragen dienen we alert te zijn. Vele kleine beetjes maken per slot van rekening een hele berg.

Veilig online

Veilig surfen met een beveiligde verbinding is wat helpt. Daarmee bescherm je je online privacy. Bovendien omzeil je geoblokkades die door je IP-adres zijn te achterhalen en ben je onzichtbaar voor overheidsinstanties. Je legt een afzonderlijke verbinding aan tussen het apparaat waarop je actief bent en de internetpagina’s die je aan het bezoeken bent. Niemand kan de informatie zien die jij verstuurt of ontvangt. Ook weet niemand waar je zit omdat het IP-adres is afgeschermd. Dus naast op blijven letten, is een versleutelde ‘tunnel’ tussen je digitale apparaat en je server een goed idee.

Leuker kunnen we het niet maken, wel veiliger.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane van Beek is al jarenlang actief in de vastgoedbranche als taxateur en HuizenVerkoopExpert.

Daarnaast schrijft zij met veel plezier blogs over alles wat met wonen te maken heeft.

Artikelen: 197