Financieel
hypotheek aan huis

Online je hypotheek regelen? Of toch naar de hypotheekadviseur?

Tegenwoordig kun je alles online regelen. Het kopen van je kleding, het boeken van je vakantie, het aanschaffen van huishoudelijke apparatuur, je badkamer en ga zo maar door. Het is natuurlijk ook best makkelijk: het kan op een tijdstip dat jou handig uitkomt, je kunt lekker binnenblijven en je kunt je vooraf online een beetje inlezen.

 

Maar is het ook slim om via internet je hypotheekzaken te regelen?  Om maar meteen met het antwoord te beginnen: Ik denk van niet. In dit blog leg ik aan de hand van 4 voorbeelden uit waarom ik vind dat je voor hypotheekadvies beter naar een hypotheekadviseur kunt gaan.

 

4 Redenen om je hypotheek niet online te regelen

 

1. Geautomatiseerde systemen

De formulieren die je online in moet vullen om tot een hypotheekadvies te komen, zijn gestandaardiseerd. Er is dus niets toegespitst op jouw persoonlijke situatie of op de verwachting van hoe jouw toekomst eruit gaat zien.

Wat denk je van:

  • Gezinsuitbreiding of studerende kinderen; waardoor je kosten hoger worden en je minder geld hebt om aan woonlasten te besteden.
  • Een gepland sabbatical; waardoor je minder inkomen hebt om de hypotheek te betalen.
  • Een carrièremove; waardoor je inkomen stijgt en je een hogere hypotheeklast kunt dragen.
  • Plannen om te gaan mantelzorgen voor je ouders; waardoor zij een gedeelte gaan bijdragen aan de hypotheek.
  • Enzovoort enzovoort

 

2. Kleine lettertjes

Misschien herken je dit: voordat je online tot een koop overgaat /een aanvraag doet /een formulier verstuurt, moet je aanvinken dat je de algemene voorwaarden hebt geaccepteerd/de kleine lettertjes hebt begrepen en de privacyverklaring snapt. Meestal zijn dit pdf’jes met veel te veel tekst in een taal die bijna niet te snappen is. We vinken massaal aan dat we begrijpen wat we lezen, maar als je het mij vraagt is dat vaak

Hypotheekadvies

niet het geval. En bij een hypotheekadvies kan je dat duur komen te staan.

 

Een huis kopen is in veel gevallen de duurste aanschaf die je in je leven zult doen. De voorwaarden die bij zo’n lening horen, wil je vooraf groot èn in neonletters lezen.

  1. Hoeveel kun je kosteloos aflossen?
  2. Wat is een eventuele boete bij aflossen?
  3. Gaat het om een variabele of vaste rente?
  4. Moet ik gedwongen verkopen als mijn partner overlijdt?
  5. En alweer… enzovoort enzovoort

3. Dubieuze praktijken

Daar waar veel geld in te verdienen is, wordt veel gefraudeerd. En aangezien het bij huizen meestal over een paar ton gaat, is frauderen een lucratieve zaak. Gelukkig zijn er diverse keurmerken en waarborgen als het gaat om de kwaliteit van financieel adviseurs. Online hebben “nep” bedrijven een veel grotere kans om toe te slaan. Nog een nadeel dus van online je geldzaken regelen.

 

4. Bereikbaarheid

Tot slot, alles is mensenwerk. Vinden we het niet gewoon fijn om iemand aan de telefoon te krijgen als we iets niet snappen? Als we nog een extra vraag hebben of als we gewoon even willen overleggen? Even een bekend gezicht, een vriendelijke stem, wetende dat degene die je tegenover je hebt een rot in het vak is. Alleen daarom al is het online regelen van een van de belangrijkste aankopen in je leven, een no-go. En voor jou?

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diane Van Beek
Load More In Financieel

Facebook Comments

Check Also

De kunst van het opruimen

Welk type ben jij?   Ben jij een ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl