Tips om je woning te ventileren voor een optimale gezondheid

Iedereen is tegenwoordig bezig met gezondheid. Gezond eten en veel sporten zijn vaak een prioriteit. Gezonde lucht in huis is echter vaak niet een van de eerste zaken waar aan gedacht wordt. Toch is gezonde lucht in huis essentieel voor een gezond binnenklimaat. En om deze gezonde binnenlucht te realiseren is goede ventilatie nodig.

 

Waarom is ventileren zo belangrijk?

Tegenwoordig zijn huizen steeds beter geïsoleerd. Het voordeel hiervan is dat er energie bespaard wordt, het nadeel is dat de circulatie van de lucht in huis gereduceerd wordt. Om deze reden is ventilatie essentieel voor een gezond binnenklimaat in een woning. Ongeveer 1/3e van de woningen in Nederland is voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem.

Wist je dat jouw activiteiten in huis; zoals koken, werken, studeren en slapen een negatieve werking voor je woning stimuleren zoals condens, schimmelvorming, nare geuren en fijnstof? Als de kwaliteit van de lucht in je woning slechter wordt heb je meer kans op allerlei gezondheidsklachten. Denk hierbij aan

 • een benauwd gevoel
 • luchtwegproblemen
 • irritatie van slijmvliezen
 • allergieën
 • misselijkheid
 • hoofdpijn

Deze klachten kun je voorkomen door structureel te ventileren en dus te allen tijde verse lucht in je huis te krijgen. Daarbij is het belangrijk om tegelijkertijd vervuilde lucht af te voeren.

 

Het verschil tussen luchten en ventileren

Ventileren is niet hetzelfde als luchten en dit is waarom. Luchten houdt vaak het openen van ramen en deuren in. Maar op het moment dat je het raam of de deur weer dichtdoet zal de vervuiling zich weer ophopen. Het grote verschil met warmte terugwin ventilatie is dat de schone lucht onafgebroken naar binnen en buiten zal stromen.

 

In wat oudere huizen kwam verse lucht binnen door naden, kieren, roosters en klepraampjes. Deze vorm van natuurlijke ventilatie was destijds voldoende. Gelukkig zijn de huizen tegenwoordig veel beter geïsoleerd. Fijn voor de energierekening en de aarde. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe belangrijker het is om te blijven ventileren. Een goed ventilatiesysteem is onmisbaar voor verse lucht.

 

Tips om je woning te ventileren

In 1 op de 10 woning is schimmel te vinden, en dikwijls is er binnen in de woning meer fijnstof dan buiten. Maar hoe kun je nou het beste ventileren? Wij hebben hier onze ventilatietips voor jou opgesomd:

 • De aanvoer van verse lucht moet continu zijn en moet goed door de woning heen kunnen stromen. Niet eventjes maar het liefst voortdurend. Ventilatieroosters en (klep)raampjes kun je dus het beste openlaten.
 • Rook je? Doe dit dan buiten in plaats van binnen in huis.
 • Beperk vocht in huis. Droog de vloer als je net gedweild hebt, zorg ervoor dat er tijdens het koken een deksel op de pan zit en hang je was lekker buiten op.
 • Er zijn een aantal situaties waarin het slim is om extra te ventileren. Dit zijn: als er meer mensen dan normaal binnen zijn, als je gaat douchen, koken of klussen. In deze situaties is het slim om een extra raam open te zetten of te ventileren op de hoogste stand.
 • Heb je nog een geiser? Dan is het belangrijk dat deze een afvoer naar buiten heeft. Veeg regelmatig de schoorsteen van je open haard en als je gaat stoken is het goed om te zorgen voor genoeg luchtaanvoer.
 • Heb jij balansventilatie of een mechanische ventilatie? Denk eraan deze geregeld schoon te maken en minimaal om de zoveel jaar te zorgen voor goed onderhoud en voor een schone en energiezuinige werking.
Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra
Artikelen: 89