Bijdragen aan een beter milieu

Klinkt het niet fantastisch om iets extra’s te doen om het milieu te verbeteren en tegelijkertijd meer geld over te houdend door te besparen op energiekosten? Naast het feit dat de overheid hier actief in deel moet nemen, kun je als huiseigenaar ook het een en ander doen. Te beginnen met het laten isoleren van je huis. Door het aanbrengen van een goed isolatiepakket, hoef je minder te stoken en heb je minder elektra nodig. Daar zullen de aarde en je portemonnee je dankbaar voor zijn.

Daarnaast is het opwekken van eigen energie een effectieve manier om een steentje bij te dragen. Dat betekent niet dat je een windmolen in je tuin moet plaatsen, maar het plaatsen van zonnepanelen op je dak is een goede optie. En gelukkig ligt dat tegenwoordig voor steeds meer mensen binnen handbereik.

Zonnepanelen, alleen effectief in de zomer?

Het is een misverstand om te denken dat je in de koudere maanden nauwelijks energie opwekt. Het kan zelfs zo zijn dat je op een rustige dag in maart meer energie opwekt dan een oververhitte dag in juli. Het opwekken van energie heeft namelijk niet alleen te maken met hoe warm het buiten is, maar ook met de stand van de zon op de panelen, met de helling van het dak en op welke manier de panelen geschakeld zijn.

Om het meeste rendement uit de panelen te halen, is het dan ook verstandig om je goed te laten informeren over wat de beste zonnepanelen voor jouw situatie zijn.

Terugleveren aan de energieleverancier

Tot op heden is het zo dat je een vergoeding krijgt voor de energie die je over hebt. Datgene wat je opwekt en niet gebruikt, gaat terug naar jouw energieleverancier. Deze ‘verkoopt’ jouw energie dan door aan een andere gebruiker, soms zelfs aan het buitenland. Als iedereen zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, zou je op een gegeven moment kunnen denken aan een overschot. Daarom wordt er nagedacht over de mogelijkheden om het te veel aan energie op te slaan. Deze ontwikkeling is op dit moment in volle gang.

huis met zonnepanelen

Delen is vermenigvuldigen

Een andere oplossing om efficiënt met de opgewekte energie om te gaan, is wellicht te vinden in het gezamenlijk opwekken en afnemen van energie. Je kent misschien wel de initiatieven om met een groep mensen energie via zonnepanelen op te wekken. Op steeds meer plekken zie je de panelen langs de (snel)weg staan, in de berm of op de geluidswal. Ook het delen van energie met buren is in opmars. Per slot van rekening is niet elk dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Een ongunstige zonligging, een te steile of flauwe dakhelling of te weinig plaats door dakramen of schoorstenen kunnen redenen zijn waardoor het leggen van zonnepanelen niet mogelijk is.

Subsidie voor zonnepanelen

De aanschaf kost al snel zo’n € 4.000 – € 8.500. Afhankelijk van het aantal panelen natuurlijk. Niet iedereen heeft daar budget voor beschikbaar. Gelukkig is het mogelijk om subsidie aan te vragen. Het wordt dan een stuk aantrekkelijker om over te gaan tot het kopen van de zonnepanelen. Vraag bij de gemeente om de voorwaarden en de mogelijkheden. Elke gemeente hanteert zijn eigen regels hieromtrent.

Vraag sowieso hulp en advies aan de professional of aan degenen die al eerder met het bijltje hebben gehakt. Met een beetje hulp van een ander kom je er vast uit. En zo gaan we samen op naar een beter milieu en een lagere energierekening!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207