Dakraam plaatsen: mooi herfstklusje

Het dak repareren doe je als de zon schijnt. Een dakraam plaatsen liefst ook natuurlijk. Als het nog te vroeg is om je tuin winterklaar te maken en we beleven een mooie ‘Indian summer’, dan is dat de ideale gelegenheid om het dakkapel te plaatsen waar je het al zo lang over hebt. 

 

Is dat iets dat je zelf kunt, een dakkapel plaatsen? Als je heel handig bent en je hebt de juiste gereedschappen, misschien wel. Het is natuurlijk wel belangrijk om dan een goed plan te hebben. Een tekening liefst. Waar wil je het dakkapel? Aan de voorkant of achterkant? Wil je volgende lente en zomer vanuit het dakkapel op je schitterende tuin kunnen kijken? Of kijk je liever ver weg, aan de voorzijde van je huis?

 

Heb je een vergunning nodig?

Als je een dakkapel wilt plaatsen is het ook niet onbelangrijk om te weten of het wel toegestaan is. Gemeenten hebben daar zo hun eigen beleid in. Een dakkapel aan de achterzijde van het huis is meestal niet zo’n probleem, maar aan de voorzijde is het iets anders. Kan zijn dat je dan een vergunning nodig hebt. Check dat even bij de gemeente! Je voorkomt er een boel problemen mee.

 

Kun je het zelf?

Heb je eens goed rond gesnuffeld op internet en durf je zelf niet aan deze klus te beginnen? Heel logisch! Je wilt natuurlijk wél dat het goed gebeurt en als je een vakman inschakelt dan weet je zeker dat het dakkapel zodanig geïnstalleerd wordt dat je geen last zult krijgen van lekkages. Dat wil je immers wel voorkomen, want lekkages kunnen je een boel schade berokkenen! Een professional zet het dakkapel er doorgaans binnen een dag op voor je.

 

Zo kun je kosten besparen!

Waarschijnlijk moet er dan binnen nog wel een en ander afgetimmerd en geschilderd worden, maar dat is weer iets dat je wél zelf kunt doen! Op die manier spaar je kosten uit en bovendien is het een leuke klus én heb je eer van je werk! Zo heb je toch voor een deel zélf het dakkapel geplaatst, ook al heb je het belangrijkste werk aan een professional overgelaten. Een slimme zet!

 

Haal je tuin binnen!

Als alles klaar is, heb je er een mooie extra kamer bij. Een werkkamer misschien, een hobbykamer of gewoon een slaapkamer voor je zoon of dochter. En… vanuit het raam heb je straks een mooi vergezicht én kun je op je eigen tuin kijken. Je kunt de ruimte bovendien mooi aankleden met kamerplanten, want daarvoor is het in de nieuwe kamer nu licht genoeg!

 

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101