Zonnepanelen verhuizen, zo doe je dat!

Je hebt nog niet zo heel lang geleden zonnepanelen laten installeren en gaat verhuizen. Wat is dan wijsheid? Neem je de overname van de panelen mee in de vraagprijs van je huis of verhuis je ze mee? En wat als je in zonnepanelen op het dak van je huurhuis hebt geplaatst? Hoe pak je dat aan?

Als je bedenkt dat zonnepanelen gemiddeld zo’n 25 jaar meegaan en ze niet goedkoop in de aanschaf zijn is het wel iets om over na te denken. En als je ze wel meeneemt wil je ze natuurlijk netjes verwijderen en zowel het dak als de zonnepanelen niet beschadigen. Uiteraard kun je het verhuizen ook aan de professionals overlaten. Reken dan op ongeveer 50 euro per paneel. Dat klinkt wel oké, maar je hebt al gauw 10 tot 20 zonnepanelen op je dak en dan kom je toch uit op honderden euro’s. Check in dat geval wel of het een complete verhuizing betreft. Dus dat niet alleen de panelen, maar ook de omvormer en andere randapparatuur verwijderd, verhuisd en opnieuw geïnstalleerd worden. Neem met elektra geen risico. Laat onder andere het aanmaken van een nieuwe groep in de meterkast over aan de specialist. En hoe zit het als je zonnepanelen huurt? Huur eenvoudig zonnepanelen en vraag naar de voorwaarden zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan als je gaat verhuizen.

Meenemen of laten zitten?

Als je gaat verhuizen rijst de vraag of je zonnepanelen mee moet nemen of dat het beter is om ze gewoon te laten zitten. Wanneer je zonnepanelen hebt gekocht stijgt de waarde van je huis als je deze verkoopt en kun je met een schone lei beginnen in je nieuwe huis. Maar tegelijkertijd ben je voor de aanschaf van nieuwe zonnepanelen opnieuw duizenden euro’s kwijt voor je weer begint met besparen. Of verhuizen rendabel is hangt af van de situatie en cijfertjes. Krijgt je dak bijvoorbeeld wel genoeg zon? En is het rendabel om zonnepanelen mee te verkopen of levert verhuizen op den duur meer op? Vraag hierover advies zodat je een weloverwogen keuze maakt. 

Hoe nieuwer, hoe eerder meeverhuizen

Als je nagaat dat zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan en na verloop van tijd minder renderen is het logisch dat je nieuwere zonnepanelen eerder verhuisd. Die gaan nog langer mee en hebben ook meer gekost dan oudere exemplaren. We kunnen dus stellen dat het gunstig is om je redelijk nieuwe zonnepanelen mee te nemen. 

huis met zonnepanelen

Garantie van je aanbieder

Pak je koop- of huurcontract erbij en lees de voorwaarden goed als het gaat om het verhuizen van je zonnepanelen. Want het kan zijn dat het demonteren en weer monteren van invloed is op de garantiebepalingen. Het is sowieso goed om te overleggen met je energieleverancier en aanbieder van zonnepanelen wat de beste weg is.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122