Hoe kun je zorgeloos verhuizen?

Staat er bij jou binnenkort een verhuizing op de planning? Dat betekent dat er een drukke periode aanbreekt. Om te zorgen dat het verhuizen zo soepel mogelijk verloopt, hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

 

1) Lijstje met to do’s maken

Bij een verhuizing naar je nieuwe huis moet je aan allerlei dingen op hetzelfde moment denken. Dan is het niet zo gek als je per ongeluk iets vergeet. Maak het jezelf daarom makkelijk met een checklist met daarop jouw to do’s. Deze kun je tijdens de verhuisperiode gemakkelijk afwerken. Zet alle taken op een papier en hang deze op een zichtbare plek op. Of zet het in een document op je computer. Of app? Altijd bij de hand!

 

2) Verhuizing doorgeven

Heb je al een verhuiskaartje verstuurd naar je familie en vrienden? Top! Maar dan ben je er nog niet. Er zijn meer personen en instanties aan wie je je nieuwe adres moet doorgeven, zoals:

 • de gemeente;
 • de tandarts;
 • de dierenarts;
 • de huisarts en apotheek;
 • je verzekeringsmaatschappij(en);
 • je bank;
 • de school van je kind;
 • sportclubs;
 • tijdschriften en kranten.
 • de Belastingdienst (als je toeslagen ontvangt)
 • de NS voor je OV-chipkaart

Handig is ook de Verhuisservice van TNT Post. Alle post die je dan nog op je oude adres ontvangt, wordt naar je nieuwe adres doorgestuurd. Zo weet je precies nog bij welke instanties en bedrijven je je adresgegevens moet aanpassen. Je kunt de service afnemen voor een periode van minimaal twee weken tot maximaal een jaar.

 

3) Huur en contracten opzeggen

Woon jij nu nog in een huurhuis? Dan moet je uiteraard tijdig je huurcontract beëindigen. En denk ook aan de voorzieningen voor water, gas en licht. Zeg dit op tijd op bij de leveranciers, of laat ze weten dat je je contract mee wilt verhuizen. Plan dit wel een beetje ruim in, zodat je niet opeens in een koud huis zonder stromend water en licht zit als dingen toch anders lopen dan verwacht. Bijvoorbeeld als de oplevering van je nieuwbouwhuis net iets langer duurt. Ditzelfde geldt overigens ook voor je abonnementen voor telefoon, televisie en internet. Ook die kun je opzeggen, of meenemen.

 

4) Hypotheek meenemen (of niet)

Het is mogelijk om je hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Daarvoor zijn er meerdere opties. Wil jij bijvoorbeeld je aflossingsvrije hypotheek aflossen voor de verhuizing of je hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie meenemen? Als de rentevaste periode nog niet afgelopen is, kun je ook overwegen je hypotheek over te sluiten. Hulp nodig bij deze keuze? Klop dan aan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.

 

5) Verhuisdag plannen

Denk van tevoren goed na over de verhuisdag. Zorg allereerst voor voldoende hulptroepen, dus vraag op tijd aan je vrienden of familie of ze kunnen helpen. Het is slim om meubels die je mee wilt nemen, alvast uit elkaar te halen. Haal ook op tijd je koelkast en vriezer leeg. Woon je 5 hoog in een appartement? Dan kan een verhuislift je een hoop tijd besparen! Check ook even of je een parkeerplek moet reserveren op je nieuwe adres, zodat er zeker weten plek is voor de verhuiswagen.verhuizen

 

6) Op onverwachte kosten rekenen

Zelfs als je de verhuizing tot in de kleinste details hebt uitgestippeld, kun je opeens toch verzeild raken in onvoorziene omstandigheden. Bijvoorbeeld als het behang waarvan je dacht dat er wel een laag verf overheen kon, naar beneden komt tijdens het verven. Of als die gloednieuwe kast de verhuizing niet overleeft. Bereid je daarom goed voor door een extra potje achter de hand te houden zodat je dit financieel goed kunt opvangen.

Met deze tips zorg ook jij hopelijk voor een soepele verhuizing. Succes!

Olivier Tardieu
Olivier Tardieu

Olivier Tardieu streeft ernaar het afsluiten van een hypotheek voor huizenkopers gemakkelijker, sneller en voordeliger te maken. Hij is managing director van Knab Hypotheken. Ook schrijft hij voor Huislijn.nl waarin hij zijn visie op de huizen- en hypotheekmarkt deelt met lezers.

Artikelen: 9