Je hypotheek oversluiten kan vaak voordelig uitpakken

De economie is aan het veranderen, dat weten we allemaal. Het lijkt wel alsof alles opeens duurder wordt. Het gas, de boodschappen, de benzine. En dan hebben we het nog niet eens over de huizenprijzen. De hoogste tijd dus om eens onder de loep te nemen hoe we onze dagelijkse uitgaven kunnen beperken.

Hypotheek oversluiten

De kostenpost die meestal het grootst is, zijn de woonlasten. Hiermee bedoel ik de kosten die je betaalt om te mogen wonen. In dit blog hebben we het niet over huurwoningen, maar over koopwoningen en dus over het bedrag dat je elke maand kwijt bent aan de hypotheek. Meestal ligt dat bedrag voor een bepaalde periode vast zoals 10, 20 of 30 jaar. Omdat de rentes de afgelopen jaren enorm zijn gedaald, is het zinvol om te laten beoordelen of de hypotheekrente ook in jouw geval lager is geworden. Dat kan bij een financieel adviseur zoals bijvoorbeeld Van Bruggen Adviesgroep Zij zijn exact op de hoogte van de diverse mogelijkheden en van de actuele rentestanden. Ook de kleine lettertjes van de verschillende hypotheekvormen kennen zij uit hun hoofd. Sommige zaken moet je nu eenmaal niet zelf willen regelen, zeg ik altijd maar.

Hogere huizenprijzen en lagere rentestanden

vragen over hypotheek oversluiten

Met de waarde van je huis hangt veel samen. Niet alleen de hypotheekrente wordt mede bepaald aan de hand van de woningwaarde, ook diverse belastingen zoals de onroerend zaak belasting en vermogensbelasting hangen hiermee samen. Een stijging van de huizenprijzen is dan ook niet voor iedereen gunstig. Van de lagere rentestanden daarentegen, worden wel veel mensen blij. Je kunt een hogere hypotheek krijgen tegen dezelfde maandelijkse kosten. Andersom geldt natuurlijk dat je bij een gelijke hypotheek minder hoeft te betalen. Dat geldt overigens voor alle hypotheekvormen, zoals bijvoorbeeld voor een annuïteitenhypotheek. Ook een aflossingsvrije hypotheek oversluiten kan voordeel opleveren. Het is dan ook zeker de moeite waard om je hierin te verdiepen.

Hypotheek regelen, let ook hierop

Tot slot nog een belangrijk advies zo op het einde van dit artikel. Wij begrijpen dat het ontzettend fijn is om elke maand minder kosten te hebben aan de hypotheek. En zoals je hebt gelezen, is dat ook zeker mogelijk. Maar vergeet niet om ook te letten op de mindere kant van het oversluiten van een hypotheek. Zo moet je bijvoorbeeld vaak een boeterente betalen. Simpel gezegd kun je dat zien als een soort administratiekosten omdat de hypotheek aangepast moet worden. Ook verandert, afhankelijk van jouw situatie, de hoogte van het bedrag dat je kunt aftrekken van de belasting. Verder moet er in veel gevallen een taxatierapport opgesteld worden door een bij de NWWI aangesloten taxateur. Ook hier worden kosten voor gerekend. Al met al zitten er dus veel voordelen aan het oversluiten van een hypotheek, maar ook enkele nadelen. Praat erover met een deskundige zodat je precies weet waar je aan toe bent. En heb dan vooral weer jarenlang veel woonplezier in je huis!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207