Veiligheid boven alles: dit moet je weten over schakelmateriaal en deurklinken

Bakeliet is de opvolger van porselein, dat heel vroeger werd gebruikt voor stopcontacten. Het is een broos plastic dat wordt gemaakt van fenol en formaldehyde. Schakelmateriaal is net als deurklinken onmisbaar voor je woning. Het verhoogt de veiligheid en ziet er ook nog eens mooi uit. Wel is het verstandig om je te verdiepen in deze producten. Gelukkig vind je de meest belangrijke informatie in dit artikel.

Welke functies heeft schakelmateriaal?

Schakelmateriaal heeft meerdere functies. Ten eerste herstelt of verwijdert het de geleidende weg in een kring. Ten tweede stelt het elektrisch materiaal of elektrische lichten in werking. Het zorgt namelijk voor dekking en verbinding in elektrodraden. Daarmee voorkomt het dat jij als gebruiker een elektrische schok krijgt. Zodoende moeten de materialen die worden gebruikt voor schakelmateriaal slechte geleiders van elektriciteit zijn. Dit geldt zowel voor bakeliet als porselein en thermohardend plastic. Het laatstgenoemde materiaal kom je veel tegen in Nederlandse huishoudens, maar ook bakeliet wordt nog veel gebruikt.

Waarom is schakelmateriaal tegenwoordig zeer veilig?

Een wandcontactdoos bakeliet van de Oude Schakelaar is zeer veilig. Zo is het bestand tegen chemicaliën en corrosie. Logisch, want je wilt natuurlijk niet dat de schakelaars smelten en kortsluiting veroorzaken. Bij slecht materiaal bestaat er kans op elektrische schokken en brand. Vroeger kwam dit veel vaker voor dan tegenwoordig.

Geef je huis meer sfeer met retro deurklinken

Misschien denk je in eerste instantie dat er geen verband bestaat tussen schakelmateriaal en deurklinken. Dat is wel degelijk zo. Beide onderdelen van je woning verhogen de veiligheid. Het is belangrijk om een deurklink te kiezen die past bij je woning. Maak een keuze aan de hand van het thema van je huis. Tegenwoordig heb je veel keuze. Moderne deurklinken zijn populair, maar de retro deurklinken van de Oude Deurklink geven je huis net dat beetje meer sfeer.

Waar moet je rekening mee houden bij een renovatie?

Ben je van plan om te gaan klussen in huis, bijvoorbeeld door een kamer te renoveren? Hou dan goed rekening met het ontwerp van de deurklink. Je zou de deurkruk in dezelfde stijl kunnen doen als de andere deurkrukken in huis. Op die manier creëer je eenheid. Het heeft echter ook zijn charme om een nieuw soort deurkruk te plaatsen. Daarmee kies je voor originaliteit. Bovendien hoef je tegenwoordig niet perse een deurkruk aan te schaffen. Je zou een deurhendel kunnen overwegen, omdat kinderen die gemakkelijker kunnen openen. De keuze is helemaal aan jou!

binnendeuren in huis

Welke deurklink moet je kiezen?

Het meest belangrijke aan een deurklink is natuurlijk dat het goed functioneert. Voor kast- en haldeuren wil je een doorgang, dus een hendel of knop die niet-vergrendeld. Voor badkamers en slaapkamers, is een vergrendelingshendel of -knop de beste keuze. Voor decoratieve deuren zou je een niet-meedraaiende hendel of knop kunnen doen. De meest veilige optie is een sleutelhendel of -knop. Kies hoe dan ook voor een deurklink van goede kwaliteit die ongenode gasten buiten houden. Hoe beter de beveiliging, hoe veiliger jij je voelt in huis en hoe kleiner de kans op inbrekers.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99