Zijn mobiele zonnepanelen beter dan normale zonnepanelen voor op je dak?

Tegenwoordig is het mogelijk om zelf energie op te wekken. Stroom opwekken op je dak is hier natuurlijk een goed voorbeeld van, wat je doet met behulp van zonnepanelen. Je kunt deze panelen zelf installeren op je dak, maar het is ook mogelijk om hier een speciaal bedrijf voor in te schakelen. Toch hoeft het niet eens beslist om de zonnepanelen te plaatsen op het dak. Er zijn namelijk ook mobiele exemplaren. Deze panelen hoef je niet aan te sluiten op het elektriciteitsnet, waardoor ze op allerlei plekken zonne-energie op kunnen wekken doordat ze verplaatsbaar zijn.

 

Wat zijn mobiele zonnepanelen?

De naam maakt eigenlijk al duidelijk wat mobiele zonnepanelen zijn. Het zijn namelijk panelen die je kunt verplaatsen. Dit komt doordat ze beschikken over een ingebouwde accu. De zonne-energie zal hierin opgeslagen worden. Vervolgens kan deze stroom op elk moment van de dag ingezet worden. Door de accu zijn deze mobiele zonnepanelen ideaal voor de plaatsen waar het niet mogelijk is om ze aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Een goed voorbeeld hiervan is de camping, waar je met behulp van deze verplaatsbare panelen alsnog zonne-energie kunt opwekken. Ze worden trouwens ook wel autonome zonnepanelen genoemd.

 

Iets minder duurzaam

Zonnepanelen leveren natuurlijk schone energie op. Dit maakt ze een duurzame keuze, wat ook geldt voor de mobiele varianten. Helaas zijn deze wel een stukje minder duurzaam dan de traditionele panelen die gekoppeld worden aan het elektriciteitsnet. Dit komt door de accu die gebruikt wordt in de mobiele zonnepanelen. Dit onderdeel bevat namelijk stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. De mobiele zonnepanelen mogen dus wel zonne-energie opwekken en hierdoor duurzaam zijn, alsnog zijn ze wat minder vriendelijk voor het milieu door de accu. Dit is toch wel een klein nadeeltje van de autonome zonnepanelen.

 

Ook minder opbrengst

De mobiele panelen zijn niet alleen minder duurzaam dan de traditionele exemplaren, ze hebben namelijk ook nog eens minder opbrengst. Een netgekoppeld zonnesysteem op het dak van je huis zal namelijk gemiddeld iets van 90 tot 110 kWh stroom opwekken per vierkante meter. Bij de autonome zonnepanelen ligt de opbrengst per vierkante meter helaas maar rond de 40 kWh, wat nogal een verschil is dus. Als je zonnepanelen wilt op je woning dan wordt het dus ook aangeraden om te kiezen voor de reguliere zonnepanelen, puur al doordat het beter voor het milieu is en de opbrengst ook beter zal zijn.

huis kopen

De toepassingen

Mobiele zonnepanelen worden inmiddels onder meer ingezet voor informatieborden, praatpalen en straatverlichting langs de snelweg. Toch kun je als particulier hier ook gebruik van maken, bijvoorbeeld op de camping of op de boot. Voor deze toepassingen zijn de netgekoppelde zonnesystemen over het algemeen niet mogelijk. De autonome zonnepanelen bieden dan dus een ideaal alternatief. Daarnaast zijn ze ook geschikt voor kleinere toepassingen, waarbij je onder andere kunt denken aan solar opladers. Dit zijn producten waarmee je bijvoorbeeld je smartphone kunt opladen. Ze hebben ingebouwde zonnepanelen en wekken op deze manier dus stroom op voor je mobiele telefoon of een ander apparaat.

 

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101