Tuinmeubelen onderhouden doe je zo!

Je wil uiteraard dat je tuinmeubelen lang meegaan en deze ook mooi van kwaliteit en uitstraling blijven. Dit gaat niet vanzelf: hier moet je iets voor doen! Het enige waar je zelf invloed op hebt is het verzorgen en onderhouden van je tuinmeubelen. Maar hoe kun je dit het beste doen? Wij vertellen je per type materiaal wat je het beste kunt doen!

Graag benoemen we eerst de materiaalsoorten die het minst onderhoud vergen.

Wicker tuinmeubelen

Dit type tuinmeubel is erg onderhoudsvriendelijk. Het materiaalsoort is bestand tegen alle weersomstandigheden en houdt vrijwel geen vuil vast. Maar tussen het gevlochten werk kan wel viezigheid achterblijven. Dit verwijder je simpelweg met een doekje en een emmer water. Gebruik daarnaast het liefst wel zeep dat niet schuimt. Ook zijn er speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar om dit type meubels de verzorgen. Een extraatje dat altijd goed is om toe te voegen!

Aluminium tuinmeubelen

Dit wist je misschien al: maar ook dit materiaal is erg onderhoudsvriendelijk, en daarom ook super populair in Nederland! Aluminium heeft een lange levensduur, juist omdat het vrijwel niet wordt aangetast door slecht weer. Ook bij aluminium ga je hetzelfde te werk als bij wicker meubels. Een sopje is meer dan genoeg. Als je het jezelf gemakkelijk wil maken moet je vooral kiezen voor dit soort materialen.

Vind je het niet erg om meer aandacht te besteden aan het onderhouden en verzorgen van tuinmeubelen? Dan kies je natuurlijk voor hout! Het heeft meer onderhoud nodig, maar dat is het dubbel en dwars waard.

Lees ook: Jouw tuin eenvoudiger onderhouden doe je zo

(Teak) Houten tuinmeubelen

houten tuinmeubelen onderhouden

Dit materiaal is simpelweg prachtig en past in iedere tuin. Het geeft een natuurlijke uitstraling wat niet alleen ten goede komt van je tuin, maar ook voor je woning zelf. Maar hoe ga je om met hout? Hout is wel gevoelig voor weersinvloeden, dus schenk hier wat meer aandacht aan als je er zo lang mogelijk van wil genieten. Goed onderhoud voorkomt verkleuring van het hout. We raden aan altijd reinigingsmiddel aan te schaffen dat speciaal voor hout gemaakt is. Gebruikt bij het poetsen een zachte borstel en werk hier zorgvuldig mee. Borstel je te hard? Dan kan het hout beschadigen. Voor de finishing touch kan het geen kwaad de meubelen nog te voorzien van een likje olie!

Allerlaatst is het natuurlijk altijd goed om al je tuinmeubelen te voorzien van daarvoor bedoelde beschermhoezen. Plaats je meubels het liefst in de schuur als dat mogelijk is of onder een overkapping. Alle beetjes helpen om ervoor te zorgen dat jouw tuinmeubelen er weer net zo mooi bijstaan als het voorgaande jaar!

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 123