Hoe verhoog je de waarde van je huis  

Dit is een super waardevol blog omdat je inzicht krijgt in wat je kunt doen om de waarde van je huis te verhogen. Dat is niet alleen van belang bij de verkoop van je huis, maar vergroot ook het woonplezier zolang je er zelf nog in woont. Meteen aan de slag dus met de onderstaande ideeën:

 

Aanbouw

Een aanbouw is een echte aanwinst voor je huis. Het betreft meestal een behoorlijke investering, maar ook eentje die lang zijn waarde blijft houden. Anders dan bij bijvoorbeeld een nieuwe badkamer, is een aanbouw niet onderhevig aan modeverschijnselen.

 

Veel mensen worstelen met de vraag of ze een gedeelte van de oude buitenmuur moeten laten staan als afscheiding met het nieuwe gedeelte. Mijn advies daarin is steevast: nee. Want als je een gedeelte laat staan, blijft er een barrière in het zichtveld. Je kunt de muur dus beter in zijn geheel weg laten halen. Mocht je de ruimte in een later stadium te groot vinden en meer intimiteit wensen, dan kun je dat met een room divider of planten altijd nog creëren.

 

Overkapping

Als je een echt buitenmens bent en de tijd die je buiten doorbrengt wilt verlengen, is een terrasoverkapping een uitstekend idee. Zeker een terrasoverkapping die je professioneel hebt laten zetten, is waardevast.  Ik zou vanuit dat oogpunt dan ook niet adviseren om er een ‘do it yourself-project’ van te maken.

 

Je kunt de overkapping zo luxe maken als je zelf wenst; met afsluitbare wanden of een geïntegreerd zonnescherm op het dak bijvoorbeeld. Extra luxe is altijd fijn, maar geen must als het gaat om een substantiële waardevermeerdering.

 

Moderniseren sanitaire ruimtes en keuken

Het is algemeen bekend dat een instapklaar huis sneller verkoopt dan een woning waar nog veel aan geklust moet worden. De echte blikvangers in huis zijn vaak de badkamer en de keuken. Het ligt dan ook voor de hand om hieraan te denken als je de waarde van je huis wilt verhogen. Aan het moderniseren van de badkamer, toiletruimte en de keuken hangt echter een aardig prijskaartje. Bovendien is er een behoorlijk risico dat de nieuwe bewoners jouw smaak niet delen en de pas geïnstalleerde inrichting weer willen verwijderen.

badkamer - waarde van je huis 

Als je van plan bent om zelf nog een poosje in je huis te blijven wonen, is het doorvoeren van moderniseringen een goed idee. Je geniet er dan per slot van rekening zelf nog een hele tijd van.

Als je de verhuisdozen al hebt opgezocht en je voornemens bent om het huis te koop te zetten, adviseer ik je om te onderzoeken of je met een beperkt budget grootse veranderingen kunt doorvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan een nieuwe badkamervloer of een nieuwe achterwand ter plaatse van de douche. Op die manier hoef je niet de hele badkamer te veranderen, maar bereik je toch een aanzienlijk effect. In de keuken kun je bijvoorbeeld de handgrepen vernieuwen of het de keukenkastjes een verfbeurt geven. Zeker als je een opvallende kleur hebt zoals rood of blauw, is het neutraal maken van de inrichting een pré.

 

Tot slot

Naast de genoemde aanpassingen, kun je ook nog denken aan een dakkapel voor het maken van een extra slaapkamer of het realiseren van een vaste trap zodat je de zolder kunt gebruiken. Welke waardevaste investering heeft jouw voorkeur?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207