Premie berekenen van inboedelverzekering is eenvoudig

Een inboedelverzekering dekt schade aan uw inboedel door bijvoorbeeld wateroverlast, storm, blikseminslag of ontploffing. Ook schade door inbraak aan uw woning valt onder de inboedelverzekering. Hoewel een inboedelverzekering niet verplicht is kunt u bijna niet meer zonder. Wat is inboedel en hoe bereken ik de waarde van mijn inboedel? In dit artikel leggen we u één en ander graag uit.

Wat is inboedel?

Onder inboedel horen al uw spullen die te verhuizen zijn

Onder inboedel horen al uw spullen die te verhuizen zijn. Denk daarbij aan meubels, gordijnen, muziekapparatuur, schilderijen, lampen enzovoort. Huisdieren vallen ook onder het rijtje ‘spullen’. Hoewel de voorwaarden voor dieren zeker niet bij alle verzekeraars hetzelfde zijn. Ook kan het wat verwarrend zijn dat bijvoorbeeld de ene vloer bekleding wel onder de inboedel valt en een andere vloer bekleding niet. Het verschil zit hem in het feit of de vloer bekleding los ligt of verlijmd is. In het eerste geval is het mogelijk om de vloer bekleding te verhuizen. Wanneer het verlijmd is behoort de vloer bekleding niet tot de inboedelverzekering maar tot de opstalverzekering. Denk hierbij aan kliklaminaat een zwevende parketvloer of vastgelijmd parket. Een opstalverzekering is bedoeld voor het huis zelf en alle delen die niet zonder schade aan het huis kunnen worden verhuisd. Denk daarbij aan schuttingen of schuren. Een inboedelverzekering is niet verplicht maar zeker aan te raden. Een opstalverzekering is verplicht voor huiseigenaren.

Bereken uw premie gemakkelijk en snel online

Bereken uw premie gemakkelijk en snel online

De meeste verzekeraars bieden een snelle online berekening van de premie aan. U geeft antwoord op enkele vragen en vervolgens wordt de premie online berekend. Vragen die voorkomen zijn bijvoorbeeld waar het huis staat, of u de eigenaar bent van het huis, hoeveel personen er wonen en of uw huis voorzien is van een rieten dak. Bij het berekenen van de premie wordt gekeken naar de inbraakgevoeligheid van de buurt. Wanneer uw huis een rieten dak heeft is het gevaar voor brand een stuk groter dan wanneer u dakpannen op het dak heeft. Ook dit heeft gevolgen voor de hoogte van de verzekeringspremie. Bij sommige verzekeraars kunt u een korting krijgen op de premie wanneer u beschikt over een goedgekeurd beveiligingssysteem. De kans op zowel brand als inbraak wordt daarmee uiteraard verkleind.

Lees ook:
Aansprakelijkheidsverzekering en Inboedelverzekering:
Wat ze inhouden en wat ze dekken

Wanneer keert een inboedelverzekering uit bij schade en wanneer niet?

De uitkering bij schade aan uw inboedel hangt af van een aantal factoren. Sommige verzekeraars keren bij schade aan uw bankstel bijvoorbeeld niet de nieuwprijs uit, maar berekenen de dagwaarde van uw bankstel. Het is dus belangrijk goed alle voorwaarden te lezen die in uw polis staan. Hoeveel een verzekeraar uitbetaald is ook nog afhankelijk van het eigen risico dat u heeft ingesteld. Hoe hoger het eigen risico, des te lager zal de premie uitvallen. Een inboedelverzekering keert niet uit:

  • Bij schade die al aanwezig is op het moment dat u de verzekering afsluit.
  • Wanneer er waterschade ontstaat terwijl u het huis niet meer bewoont.
  • Bij verboden activiteiten, ook als u hiervan zelf niet op de hoogte was op het moment van afsluiten.
  • Natuurrampen zoals aardbevingen worden ook niet vergoed. Natuurgeweld is pure overmacht en wordt daarom door verzekeraars niet vergoed.
Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 159