Is beleggen in vastgoed ook in 2023 interessant?

Van geld, geld maken is slim. Natuurlijk kun je geld uitgeven en leuke dingen doen en mooie herinneringen maken. En dat moet je ook zeker doen. Maar wat geld opzij zetten en proberen om er meer van te maken, draagt uiteindelijk alleen maar bij aan een leuker leven. Let op: doe dat alleen met geld dat je niet nodig hebt. Want hoe je het ook wendt of keert: investeren brengt risico’s met zich mee.

Hoe kun je het best investeren of je geld beleggen?

Hoe je wilt investeren of beleggen, is heel persoonlijk. Daarom zetten we in dit blog een aantal mogelijkheden op een rijtje. Je kunt dan zelf en in overleg met een deskundige, beoordelen wat het best bij jou en jouw situatie past.

Manieren om van geld meer geld te maken, zijn bijvoorbeeld:

Beleggen in vastgoed

Beleggen in Nederlands vastgoed. Ons monetair systeem is erop gericht om geld waardevast te laten zijn. Of in elk geval om het niet minder waard te laten worden. Dat is een van de redenen waarom investeren in vastgoed al jarenlang een van de meest effectieve manieren is om kapitaal op te bouwen. Eens in de zoveel tijd is er een dip in de economie en dat heeft zijn weerslag op de huizenmarkt. Maar altijd komen we weer uit die dip en is het huis weer net zoveel waard als daarvoor. Vaak zelfs nog meer. Je moet soms gewoon wat geduld hebben.

Investeren in een beleggingspand

Er is een aantal vragen die je moet stellen voordat je aan deze vorm van beleggen begint. Zo is het belangrijk om te bepalen welk rendement je wilt behalen en wat je bereid bent om zelf te regelen. Wil je zelf een woning beheren of besteed je dit liever uit? In het eerste geval heb je onder andere te maken met huurders, met onderhoud en met belastingen. In het laatste geval kun je je oriënteren op bedrijven die dit voor je kunnen doen. Zij hebben een vastgoedportefeuille tot hun beschikking en kunnen de risico’s spreiden door de mix van vastgoed.

Beleggen in aandelen of obligaties

Als je liever belegt in aandelen of obligaties kun je denken aan de volgende vormen:

  • Er zijn fondsen waarin je het geld kunt beleggen zodat de risico’s gespreid worden.
  • Je kunt ook per bedrijf een aandeel of obligatie kopen.
  • Je kunt proberen om op korte termijn geld te verdienen of een wat langere adem hebben.

Als je geduld hebt, komt het vaak goed. Vaak, dat wil dus zeggen: niet altijd. Want soms gaan bedrijven failliet of worden ze overgenomen door een ander. In dat geval is de kans groot dat je het geld dat je hebt geïnvesteerd, kwijt bent. In de meeste situaties echter, geldt ook hier dat een lange adem heel wat problemen oplost.

Lees ook: Ook senioren kunnen nog steeds een hypotheek krijgen

Sparen via de bank

Sparen via de reguliere bank blijft een geliefde vorm van kapitaal opbouwen. Dit gaat langzaam, maar gestaag en heeft uiteindelijk het minste risico. Overigens kun je bij de bank nog meer vormen vinden om rente te ontvangen. Denk daarbij aan depositosparen.

Hoe je ook besluit om te je geld te investeren; wees wijs, laat je goed informeren, let op de risico’s en geniet vooral van het geld dat het oplevert!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207