Klussen in huis zelf uitvoeren? Waar let je op?

Voor klusjes in huis kun je een expert inschakelen, maar zelf de klus oppakken geeft je een besparing op de kosten. En je leert er ook nog iets van. Blijf wel realistisch, er zijn klussen waar je niet zelf aan moet beginnen.

 

De grote kracht van de niet handige klusser is het inschatten van het eigen kunnen. Het werk van een stukadoor lijkt op het oog misschien eenvoudig, tot je er zelf mee begint. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het betegelen van een badkamer. Maar laminaat leggen en sloten vervangen kun je waarschijnlijk wel zelf. Desnoods zoek je online eerst een instructievideo op.

 

Zet de veiligheid op nummer één

Je kunt werkzaamheden die je nog nooit eerder hebt gedaan gewoon proberen, maar pak wel alleen veilige werkzaamheden op. Ga zonder ervaring geen stroom aanleggen. Je moet goed weten wat je doet, anders moet je er gewoon niet aan beginnen. Hetzelfde geldt ook voor het schilderen van de buitenkant van het huis. Pas op met het schilderen op hoogte op een gammel trapje. Schilders doen dit soort werkzaamheden dagelijks en weten hoe ze veilig moeten werken. Werken op een steiger kan veiliger zijn, maar dan moet het nog steeds op de goede manier gebeuren om veilig te werken.

 

Zorg voor een goede voorbereiding

Klusjes die je nog nooit eerder hebt gedaan, moet je goed voorbereiden. Anders gaat het je juist meer geld kosten in plaats van besparen. Het schilderen van een huis doe je wel met de juiste verf, maar kijk ook hoe je het houtwerk vooraf moet prepareren. Moet je ook met grondverf werken? Ook voor andere werkzaamheden let je hier op. Wat is bijvoorbeeld de beste onderlaag voor jouw laminaatvloer?

 

Huis kopen? Zoek je droomhuis op Huislijn.nl

 

Neem de tijd ervoor

Zorg er voor dat je er ook trots op kunt zijn. Trek er dus voldoende tijd voor uit en zie het als een project. Je vervangt bijvoorbeeld niet zo maar even sloten en het plaatsen van nieuwe radiatoren lukt waarschijnlijk niet in anderhalf uur. Er zitten altijd dingen tegen. Vooral als je er geen ervaring mee hebt.

 

Met het juiste gereedschap kun je de klus aan

De klus valt of staat met het juiste gereedschap. Een gat in een muur boren kan iedereen, maar je moet daar wel de juiste boormachine voor gebruiken. Een voorbeeld is Makita gereedschap. Met goede spullen worden lastige klusjes namelijk eenvoudiger.

Succes met het klussen in huis. We hopen dat je iets hebt aan onze tips en waarschuwingen.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36