De voordelen van een eigen laadpaal aan huis

Onlangs was nog in het nieuws dat Tesla inmiddels de grootste autofabrikant ter wereld is. De Tesla’s, maar ook andere elektrische auto’s, zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Dat is ook niet zo vreemd, want er gelden veel financiële voordelen aan het rijden van een elektrische auto. Die auto moet echter ook opgeladen worden. Dit kun je natuurlijk onderweg doen, maar een eigen laadstation aanschaffen is veel slimmer. Wat zijn de voordelen?

Gemakkelijk en snel

Ten eerste is een laadpaal thuis nu eenmaal gewoon gemakkelijk. Je komt thuis na een lange dag werken, hangt je auto aan de lader en de volgende dag rijd je weer met een volle accu weg. Easy as that. Niet wachten bij pompstations of parkeergarages met een openbare laadpaal, maar gewoon thuis terwijl jij op de bank een filmpje kijkt of slaapt.

Daarnaast zorgt een laadpaal thuis laten installeren er ook voor dat de auto veel sneller opgeladen is dan via het stopcontact. Want ondanks dat je zo’n auto wel op kúnt laden van het stopcontact, is het zeker niet te adviseren. Behalve dat het meer dan 20 uur kan duren voordat de accu weer vol is, kan het ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo wordt de laadkabel ontzettend warm en kan het bovendien zorgen voor overbelasting in je meterkast. Door een kwalitatieve laadpaal te installeren ben je er zeker van dat je auto op een snelle en veilige manier opgeladen wordt.

Goedkoper dan onderweg laden

Natuurlijk is een laadstation niet gratis, die zul jij (of je werkgever als je een leaseauto hebt) moeten betalen. Zo’n laadstation kost doorgaans zo’n €1.500 tot €2.500 (inclusief installatie), afhankelijk van onder andere het type auto dat je hebt, de staat van je meterkast, slimme opties en de afstand tussen het laadstation en de meterkast. Zodra de laadpaal eenmaal thuis geïnstalleerd is wordt het laden echter veel voordeliger dan openbaar laden. Zo betaal je thuis een vast tarief voor elektriciteit, doorgaans zo’n €0,23 per kWh, terwijl de prijs van openbaar laden vaak erg ondoorzichtig is. Gemiddeld betaal je bij een openbaar laadstation €0,45 per kWh, plus een starttarief. Laad je de auto bij een snellader, dan ben je vaak nog veel meer kwijt. Kortom, op de lange termijn is het thuis opladen van je auto veel voordeliger dan onderweg.

Automatische verrekening met werkgever

Rijd je een leaseauto, dan kun je het laden van je auto meestal declareren. Dat doe je immers ook met je tankbonnetjes als je een benzine- of dieselauto rijdt. Het is mogelijk om dit handmatig te doen, door simpelweg te bekijken hoeveel kWh je verbruikt hebt met laden en dit te declareren bij je werkgever. Wat echter slimmer is, is in overleg met je werkgever een laadpaal aanschaffen die beschikt over een backofficesysteem. Dit systeem kan er namelijk voor zorgen dat de kosten automatisch verrekend worden door je werkgever. Dit scheelt je de moeite van het invullen en voorkomt fouten. Ook voor je werkgever is dit handig. Klinkt dat interessant? Vraag dan eens bij een laadpaalspecialist naar het merk EVBox, waarmee dit bij een aantal modellen mogelijk is.

Ideale combinatie met zonnepanelen

Het wordt natuurlijk helemaal ideaal wanneer je beschikt over zonnepanelen. Hierdoor is het zelf mogelijk om helemaal gratis te laden door de auto op te laden met zonne-energie. Er bestaan laadpalen waarbij het mogelijk is om ervoor te kiezen om de auto enkel te laten opladen wanneer deze voorzien wordt van zonne-energie. Dat is mogelijk met laadpalen van het merk Zappi. Uiteraard kun je hiermee ook nog ‘gewoon’ opladen via het elektriciteitsnetwerk als je dit wilt of wanneer het nodig is. Heb je echter zonnepanelen en wil je zo goedkoop mogelijk rijden, dat is dat dé oplossing.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 123