Financieel
woningwaarde

Je kunt de waarde van je woning maar beter in de gaten houden…

Weet jij wat jouw woning momenteel waard is? In de afgelopen jaren zijn de woningprijzen sterk gestegen, wat ertoe geleid heeft dat veel woningbezitters profiteren van een overwaarde op hun woning. Onder de overwaarde verstaan we het verschil in de huidige waarde van de woning en het bedrag waarvoor je deze eerder aangekocht hebt. Het kan zeer de moeite waard zijn om de waarde van je woning in de gaten te houden. Wist je dat je hiermee kunt profiteren van een lagere rente? In dit artikel lees je hier meer over.

 

Lagere risicoklasse door een hogere woningwaarde

Wanneer je een hypotheek aanvraagt voor de aankoop van een woning, deelt de bank je in een bepaalde risicoklasse. Deze risicoklasse is gebaseerd op het percentage van de aankoopwaarde van de woning wat je moet lenen via de bank. Mocht je het volledige bedrag lenen, dan zit je in de hoogste risicoklasse. Neem je 5% van de aankoopwaarde van de woning zelf op je, dan daal je al naar de tweede risicoklasse. Een stijgende woningwaarde kan ertoe leiden, dat het percentage wat je leent bij de bank in verhouding tot de waarde van het huis steeds lager wordt.

 

Goedkoper lenen in een lagere risicoklasse

In een lagere risicoklasse ingedeeld worden brengt het voordeel met zich mee, dat de rente op je hypotheek lager wordt. Goedkoper lenen zorgt voor lagere maandlasten, waardoor je aan het eind van de maand meer geld overhoudt! Handig, wanneer je wat langer op vakantie wilt of bijvoorbeeld wilt investeren in verduurzamende aanpassingen aan je huis. Iets wat vervolgens weer een positief effect zal hebben op de waarde hiervan. Een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

 

Online de waarde van je woning berekenen

Je woningwaarde berekenen kun je overlaten aan een taxateur. Deze inventariseert de staat van de woning, kijkt naar uitgevoerde aanpassingen aan het pand en vergelijkt de woning vervolgens met vergelijkbare huizen in de wijk. Goedkoper is het echter om je woningwaarde online te bepalen! Onder meer Kadasterdata biedt een tool om de waarde van je woning gratis te berekenen. Net als de taxateur kijkt deze tool naar recente verkopen van woningen in de buurt. Bij het gebruik van deze tool dien je zelf een aantal vragen te beantwoorden over de staat van de woning. Heb je bijvoorbeeld onlangs de keuken of badkamer gerenoveerd?

 

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Jordi Kuijlenburg
Load More In Financieel

Facebook Comments

Check Also

Tips die je mee kan nemen bij het aanvragen van een hypotheek

Als het aankomt op het aanvragen van een ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl