Industrieel design: de woontrend van 2020

In deze tijd een huis kopen kan een behoorlijk onderneming zijn. Maar eigenlijk begint het pas echt, wanneer je eindelijk een huis te pakken hebt. Want de inrichting bepaalt uiteindelijk of je nieuwe woning ook daadwerkelijk je droompaleis wordt. Ga je voor een landelijke stijl, ben je een liefhebber van design of past de industriële woonstijl perfect bij jou? Laatstgenoemde stijl is dé trend van 2020 en wat ons betreft een aanrader!

 

De industriële woonstijl: van kast tot bank en tafel

Wat is kenmerkend voor de industriële woonstijl? Vooral robuuste vormen vallen op, in combinatie met materialen als metaal, beton en hout. Onder meer mangohout wordt steeds meer gebruikt. Dit is niet alleen ijzersterk materiaal, het ziet er ook fraai uit. Daarnaast is het een duurzaam type hout. Enerzijds omdat het gemaakt wordt van mangobomen die geen vruchten meer produceren, anderzijds omdat deze bomen razendsnel groeien.

 

Eigenlijk alle soorten meubels worden wel gemaakt in de industriële stijl. Bij Dimehouse vind je het grootste aanbod van industriële kasten, haal inspiratie uit meer dan 100 verschillende kasten. Ook stoelen, tafels, banken en barkrukken koop je tegenwoordig met een industriële look.

 

Inspiratiebron voor deze stijl zijn industriële complexen, met name uit de negentiende eeuw. Inderdaad, de tijd van de industriële revolutie. Vandaar de robuuste uitstraling, waarbij kleuren als zwart, bruin en grijs veel voorkomen. De meeste meubels hebben een verweerde look, die jou het gevoel moeten geven dat ze een lang leven in de fabriek achter de rug hebben.

 

Klassiek, maar niet sprookjesachtig

De industriële meubels geven je interieur een klassieke uitstraling, zonder dat het een sprookjesachtige of zelfs kitscherige uitstraling krijgt. Want ja, je bent thuis, en niet in een museum. De stijl is perfect te kenmerken als stoer. Meubels en toebehoren in fabrieken moesten natuurlijk vooral functioneel zijn, en dat zie je terug in deze stijl. Je ziet dus geen overbodige details, het is allemaal rechttoe rechtaan.

 

Gelukkig zijn er wel belangrijke verschillen tussen de oude fabrieken en hedendaagse industriële meubels. Want laten we eerlijk zijn, het werk voldeed in die fabrieken niet bepaald aan de arbeidswetten van deze tijd. De meubels zijn dan wel gebaseerd op vieze, onveilige fabrieken uit vervlogen tijden, ze zijn natuurlijk volledig aangepast aan de wensen van de hedendaagse consument. Geniet bijvoorbeeld van heerlijk zitcomfort met zo’n zachte bank of een relaxfauteuil met industrieel design.

 

De ruime keuze maakt het makkelijk

Wanneer je enthousiast bent over industriële meubels, profiteer je van een belangrijk voordeel. De keuze is namelijk gigantisch. Start bijvoorbeeld met een industriële kast, en voeg daar een bijpassende bank, eettafel en stoelen aan toe. Ook tv-meubels met een industriële stijl zijn ruim verkrijgbaar.

 

De laatste jaren is industrieel design steeds populairder geworden. Dat verklaart ook waarom zoveel woonwinkels er vol mee staan. Eigenlijk heeft elke grote of kleine interieurzaak wel een ruim aanbod met meubels en accessoires in deze stijl. Dankzij de ruime keuze wordt het een stuk eenvoudiger om een interieur samen te stellen dat aansluit bij jouw smaak. Alhoewel, je moet natuurlijk wel goed zijn met knopen doorhakken!

industrieel ontwerp

Bijpassende verf en verlichting

Het inrichten van een woning stopt natuurlijk niet bij het plaatsen van meubels. Denk bijvoorbeeld ook goed na over de kleur van de muren. Een ideale kleur is grijs, wanneer je kiest voor een industriële stijl. Minstens zo belangrijk is de verlichting, want die bepaalt voor een groot deel de sfeer in huis.

 

Industriële lampen zijn er in talloze soorten en maten. Zo zie je de houten driepoot met schijnwerper veel in woonwinkels. Maar ook prachtige, massieve hanglampen met een houten frame en glas zijn fraai. Deze lampen passen perfect boven een robuuste eettafel. Eveneens kenmerkend voor de industriële stijl zijn hanglampen met een grote stalen kap. Door slimme verlichting in de lampen te draaien, geef je het industriële interieur een moderne twist.

 

De voordelen op een rij

Waarom wij kiezen voor een industrieel interieur? Het is stijlvol, ziet er stoer uit maar geeft tegelijk een klassieke en nostalgische uitstraling. Tegelijk is er een groot praktisch voordeel: het aanbod van zowel meubels als verlichting en accessoires is gigantisch. Keuze genoeg dus.

 

Uiteraard moet je het helemaal zelf weten. Maar we hopen dat je net zoals wij enthousiast bent geworden over de industriële woonstijl, en dat dit artikel een inspiratiebron is voor je nieuwe interieur. Veel woonplezier toegewenst!

Rob Nijmeijer
Rob Nijmeijer
Artikelen: 2