Deze RAL-kleuren zijn geschikt voor een industriële woonstijl

De industriële woonstijl wordt steeds populairder. En dat is ook niet zo gek: het is een stijl met overwegend rustige kleuren waardoor je je al snel op je gemak voelt. Als interieurontwerper is het een stijl die ik graag toepas omdat je met de industriële stijl heel veel kanten op kunt. Van heel sprekend tot subtiel met kleine zwarte accenten.

De kenmerkende onderdelen van de industriële woonstijl

Deze stijl is geïnspireerd door de esthetiek van oude fabrieksgebouwen en lofts. Het kenmerkt zich door blootgestelde bakstenen muren, beton, hoge plafonds, ruwe materialen en zwart staal. In een industriële woonkamer zijn functionele elementen, zoals verwarming en elektriciteitsleidingen zichtbaar en worden ze niet verdoezeld. Meubels en decoraties hebben vaak een ongepolijste of gebruikte uitstraling en worden gecombineerd met moderne en technische elementen.

industriële woonstijl

De kleuren in een industrieel interieur

Waar de materialen in een industrieel interieur heel erg uitgesproken zijn, zijn de kleuren dat over het algemeen niet. De kleuren zijn namelijk vaak neutraal zoals wit, zandkleur en grijs. Dat wil zeker niet zeggen dat ze saai zijn! Maar omdat de kleuren over het algemeen wat minder uitgesproken zijn is het goed om deze kleuren bewust te kiezen. Ik zal je op weg helpen met mijn favoriete industriële RAL kleuren. Deze kleuren kun je laten mengen voor elk type verf: of het nou voor kozijnen is of de muren.

Wit, witter, witst

Wit is een frisse en heldere kleur die een verlichte en open sfeer creëert en de industriële elementen benadrukt. Wit wordt vaak toegepast op de muren en gecombineerd met zwarte kozijnen. Vind je de kleur zwart wat heftig voor de kozijnen dan kun je die ook wit maken. Belangrijk is dan wel dat je kiest voor één en dezelfde wit tint.

industriële woonstijl wit

Sinds jaar en dag is RAL 9010 een populaire wit terwijl dit eigenlijk een gebroken wit is die we tegenwoordig wat geel vinden. Voor een industrieel interieur adviseer ik dan ook altijd RAL 9016 die echt mooi fris is. Deze kleur is fantastisch voor wanden en het houtwerk.

Grijs voor een stoere basis

Grijs is een neutrale en elegante kleur die een verfijnde en industriële sfeer creëert en een goede basis is voor de rest van de inrichting. Grijs past zo goed in een industrieel interieur omdat het doet denken aan beton. Je ziet dit vaak terug in een gietvloer. Omdat dit heel kostbaar is zie je vaak dat mensen er voor kiezen om op de wanden voor een mooie grijstint te gaan.

Als je kiest voor een heel zachte grijs kun je gaan voor RAL 9002: Grey White – een zachte kleur die goed samengaat met andere neutralen. RAL 7044: Quartz Grey is een subtiele en rustige kleur die een industriële en stoere uitstraling heeft. Ook RAL 7004 of RAL 7040 zijn populaire industriële grijstinten.

Maar… wat zijn de kleurentrends voor 2024? Wooninfluencer Vincent Mossel laat je niet langer in spanning. Lees hier wat de muurverf kleurentrends voor 2024 zijn.

De muurverf kleurentrends voor 2024

Antraciet: de tussenstap naar zwart

Vaak zie ik dat mensen zwarte verf heel spannend vinden. Ze durven het wel met stalen poten bij de meubels, accenten qua verlichting en het schakelmateriaal. Antraciet kan een mooie, veilige keuze zijn als je niet te donker wil gaan. RAL 7016, Antracietgrijs, is de officiële kleurcode voor antraciet. Het is een donkere maar elegante kleur die een verfijnde en industriële sfeer creëert. RAL 7024 is officieel donkergrijs maar ook een goede keuze.

industriële woonstijl stoer

Stoer zwart voor de liefhebbers

Wil je echt all-in gaan voor de industriële woonstijl, overweeg dan om zwarte verf toe te passen. Geweldig voor de kozijnen of als accent op een stuk muur. Het is een krachtige kleur die, mits goed toegepast, echt een eyecatcher is. ​​De allermooiste kleur zwart is wat mij betreft RAL 9005. Bij zwart doe je er goed aan om te kiezen voor een matte verf, zowel bij kozijnen als bij muurverf.

Lees ook: Zo kies je de juiste hoekbank in de juiste maat

De genoemde RAL kleuren laten zich heel mooi combineren met baksteen en beton. Heb je deze materialen niet in je huis? Dat kan ik me voorstellen. Er zijn geweldige soorten behang die net echt lijken om een accentmuur te maken bij deze mooie neutrale verftinten. En als je muren rustig zijn kun je natuurlijk zeker ook goed uitpakken met stoere meubels.

Johanneke Delsink
Johanneke Delsink

Hey, mijn naam is Johanneke, ik woon in de Betuwe en ben het gezicht achter Thuis je droomhuis. Ik help dagelijks mensen die hun huis tot hun droomhuis willen verbouwen, zonder twijfel over keuzes en spijt achteraf. Heel veel soorten huizen en heel veel budgetten heb ik inmiddels gezien. Ik geloof dat je een prachtig verbouwd huis ook kunt realiseren zonder dat het geld in grote bedragen over de balk vliegt. Ik deel dan ook graag tips voor het verbouwen van je huis waarbij slimme keuzes qua budget vaak de rode draad zijn.

Artikelen: 5