Eerste huis kopen? Gebruik deze handige checklist!

Je eerste huis kopen is natuurlijk een spannende onderneming. Er komt in deze periode zoveel informatie op je af en er zijn veel dingen om rekening mee te houden. De zoektocht, bezichtigingen, bieden, een hypotheek regelen, noem maar op! Voor het kopen van je eerste huis hebben wij een checklist voor je gemaakt om je op weg te helpen.

Stap 1. Wat zijn jouw financiële mogelijkheden? 

Voor starters en mensen met een laag inkomen kan het best lastig zijn om een eerste eigen woning te kopen. Als jij je eerste huis wilt gaan kopen, is het daarom belangrijk om voor jezelf op een rijtje te krijgen wat er voor jou financieel mogelijk is. Koop je het huis bijvoorbeeld alleen of ga je een huis kopen samen met je partner? Krijg je financiële hulp van je ouders? Heb je nog een (studie)schuld die je aan het afbetalen bent? Hoe groot is jouw spaarrekening na jaren sparen? Wat heb je er qua budget over voor een huis en een eventuele verbouwing? Deze vragen zijn belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen. Verzamel eerst al deze informatie en kijk vervolgens wat er voor jou of jullie mogelijk is. Wellicht kom je in aanmerking voor een starterslening. Op diverse websites kun je jouw maximale hypotheek berekenen, bijvoorbeeld via de Hypotheker. Voor de zekerheid zou je ook een afspraak kunnen maken bij een hypotheekadviseur. Deze eerste kennismakingsgesprekken zijn vaak gratis, maar geven je wel net wat meer zekerheid voor tijdens jouw zoektocht.

Stap 2. De zoektocht naar een huis 

Het kan het echt beginnen: de huizenjacht! Vaak is het advies om in de oriëntatiefase eens naar wat makelaars op te zoek te gaan en hier jouw voorkeuren aan te geven. Ook kun je dit op grote sites, zoals Funda.nl en Huislijn.nl, doen. Door jouw voorkeuren aan te geven wordt je precies op de hoogte gehouden van het aanbod van de markt. Wees niet meteen te enthousiast over huizen die je tegenkomt op huizenwebsites, want vaak zul je eerst moeten worden uitgenodigd voor een daadwerkelijke bezichtiging. Wees goed voorbereid, want een huizenjacht kan een full-time baan worden en gaat niet altijd van een leien dakje. De huizenmarkt is momenteel niet ideaal. Zeker in de randstad kan het woningaanbod de vraag naar koophuizen niet bijhouden en worden veel koophuizen voor hoge bedragen aangeboden of wordt er veel boven de vraagprijs geboden. Ga eerst bij diverse huizenwebsites kijken naar het aanbod aan koopwoningen en de bijbehorende prijzen, om een idee te krijgen van de huizenmarkt in de stad of dorp van jouw voorkeur. Pas eventueel je eisenlijstje gedurende je zoektocht aan en blijf open-minded. Is het dan tijd voor de bezichtiging en wil je zeker van je zaak zijn? Neem dan een aankoopmakelaar in de hand. Een aankoopmakelaar kan zorgen voor een realistische koopprijs en kan helpen met een bouwkundig rapport. Wil je geen aankoopmakelaar inschakelen? Zorg dan dat je iemand uit je eigen sociale kring meeneemt die er verstand van heeft, zodat je goed voorbereid bij een bezichtiging aankomt.

Stap 3. Bod uitbrengen

Eerste droomplek gevonden die voldoet aan jouw wensen en past binnen het budget? Dan is het hoog tijd voor het uitbrengen van een bod! Vooral in randsteden is de vraagprijs in feite eigenlijk een “bieden vanaf”-prijs, waardoor verschillende geïnteresseerden zullen gaan overbieden. Laat je niet gek maken en denk goed na over jouw maximale bod. Wat is het huis voor jou waard? Let goed op de staat van het huis, het energielabel en de (eventuele) verborgen verbreken! Lees nog eens goed alle bijlagen door die je via de verkoopmakelaar gekregen hebt.  In het geval van een aankoopmakelaar, dan zal hij of zij je waarschijnlijk in dit proces begeleiden. En hoeveel wil en kun jij aan maandelijkse woonkosten kwijt zijn?

Zorg dat je genoeg geld achterwege houdt voor een eventuele verbouwing en de inrichting van het huis.

Stap 4. De hypotheek regelen 

Is jouw bod geaccepteerd? Dan wordt het tijd om een voorlopig koopcontract te tekenen. Welkom in de wereld van hypotheken! Misschien is deze stap van het kopen van een huis niet het leukste om over na te denken, maar je ontkomt er niet aan. Allereerst is het wellicht goed om te weten dat je uit verschillende soorten hypotheken kunt kiezen: een lineaire hypotheek, annuïteitenhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Door zelf op onderzoek uit te gaan en de hypotheek – van advies tot notaris – zelf te regelen, kun je veel kosten beperken. Be aware, dat je wel goed op de hoogte moet zijn van alle mogelijkheden om de juiste hypotheek te kiezen. Dus als je er niet heel veel verstand van hebt, is het verstandiger om niet te besparen op hulp van een hypotheek-adviseur.

Stap 5. Op naar de notaris 

Heb je een passende hypotheek gevonden? Dan is het nu tijd om een bezoekje te brengen aan de notaris voor de officiële overdracht van het huis. De notaris controleert of al het papierwerk in orde is en helpt om beide partijen tot rechts geldende en bindende afspraken te komen. Daarnaast geeft de notaris juridische advies en let hij of zij op de belangen van alle betrokkenen. Afspraken worden vervolgens vastgelegd in een notariële akte. Twijfel je? Dan geeft de notaris je duidelijkheid. Vervolgens moet je de hypotheekakte tekenen en het huis is van jou, tijd voor champagne!

Op naar de notaris 

Stap 6. Interieur shopping

Dan is het hoog tijd om je nieuwe stulpje in te gaan richten! Voor sommigen zal dit het leukste onderdeel van een huis kopen zijn. Misschien heb je de afgelopen jaren al een volledige uitzet bij elkaar gespaard en is jouw interieur binnen no-time ingericht. Mocht je nog wel nieuwe meubels en woondecoratie nodig hebben, ga dan niet als een kip zonder kop alles nieuw bestellen. Ga eerst goed kijken naar alle ruimtes die je nieuwe huis heeft en wat je zelf al aan meubels en decoratie hebt liggen. Bedenk dan welke meubels je wilt aanschaffen en doe inspiratie op bij Pinterest en Instagram. Koop vervolgens de meubels en decoratie die jouw huisje helemaal af maken. Kleine tip: het is vaak niet mogelijk om alles in één keer te kopen. Een huis kopen is namelijk al duur genoeg! Probeer daarom te bepalen welke meubels en decoratie prioriteit hebben voor jou. En de overige items kun je nog even in je online winkelwagentje laten liggen tot je weer wat geld gespaard hebt!

Stap 7. Woonverzekering vergelijken

Natuurlijk is het ook belangrijk om je pas gekochte huisje te verzekeren! Het verschil tussen de duurste en goedkoopste woonverzekering bedraagt al snel honderden euro’s per jaar. Denk aan al die mooie interieur spullen die je hiervan kunt kopen! Je kunt bij diverse vergelijkingswebsites kijken naar de verzekeraars met de beste premie en voorwaarden die het best past bij jouw wensen. Een woonverzekering is een inboedel en opstalverzekering in één, win-win dus! Neem rustig de tijd om te kijken welke verzekering het beste bij jou en jouw kersverse nieuwe huisje past.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 95