Samenwonen in een huis, zo doe je dat

Je kan je geluk niet op, eindelijk is er dat droomhuis en ga je samenwonen. Samen in slaapvallen, samen wakker worden. Het klinkt als een droom. Toch kan het ook even wennen zijn. samenwonen of misschien zelfs wel trouwen, is een gigantische stap. Leuk maar het kan wel veel invloed hebben op je relatie want ineens zie je ook dat je slechte eigenschappen van elkaar. Gelukkig gingen al heel veel koppels je voor. Met goede en slechte voorbeelden om van te leren.

Zo ga je in harmonie de eerste stappen door:

Het inrichten van je huis is één van de leukste dingen bij samenwonen. Waarschijnlijk heb je zelfs als een beeld in je hoofd van hoe het er uit gaat zien. Maar bedenk dat je partner misschien ook al wel zo’n beeld heeft. Door jouw wensen uit te spreken en te vragen naar de wensen van je partner, krijg je een beter beeld van wat jullie willen. Woon je al op je zelf? Bedenk dan ook een lijst met wat je absoluut zou willen houden en wat jullie nieuw gaan kopen. En accepteer ook wat dingen waar je misschien iets minder blij mee bent.

 

Verwachtingsmanagement

Niet alleen in je werk ook in je relatie is het handig om bij elkaar na te gaan wat de verwachtingen zijn. Wat verwacht jij eigenlijk van samenwonen? Vertel elkaar daarbij hoe je het voor je ziet. Denk aan onderwerpen als samen zijn, vrienden, eigen dingen doen, klusjes maar ook financiën. Als je andere verwachtingen blijkt te hebben, kun je daar vooraf over praten in plaats van ruzie krijgen als je al samen woont.

 

Zakelijke insteek; de overeenkomst

Een van de belangrijkste tips in samenwonen is de verdeling van de financiën. Maar ook de vorm van het samenwonen is een gesprek op zich. Ga je gewoon samenwonen of maak je een samenlevingsovereenkomst. Denk je aan trouwen of aan een geregistreerd partnerschap. Door vooraf een aantal zaken goed op papier te zetten, creëer je rust. Natuurlijk is het niet gratis maar de kosten geregistreerd partnerschap of  samenlevingscontract kosten, zijn niet in verhouding tot de kosten en vooral het verdriet van uit elkaar gaan of je geregistreerd partnerschap ontbinden.

 

Tel tot 3

Hoe je het ook bekijkt, jullie blijven verschillend en dus zullen er genoeg dingen zijn waar je helemaal gek wordt van elkaar. Nu kun je over elke sok ruzie maken, maar misschien kun je beter afvragen: hoe erg is dit op de schaal van 1 tot 10? Zo leer je de dingen binnen je relatie te relativeren en als het geen 8 of hoger is, kun je er waarschijnlijk wel mee leven. En blijf praten met elkaar. Niet alleen over wat je die dag meegemaakt hebt, maar ook wat je plannen zijn voor jou of voor samen.

 

En blijf vooral samen ook leuke dingen doen! Want besef als je eenmaal samenwoont is het erg makkelijk om ’s avonds op de bank te ploffen en niets te doen. Plan dus dingen samen maar ook los van elkaar. Zo blijft het leuk om ’s avonds weer samen thuis te komen.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 104