Zo vind je de beste leverancier voor je energie

Bij de aankoop van een nieuw huis of een verhuizing naar een huurhuis kan je je energieleverancier gewoon mee verhuizen. Tegelijkertijd kan je verhuizing ook een ideaal moment zijn om over te stappen op een betere leverancier die goedkoper is. Vooraf energie vergelijken via één van de energie vergelijker vergroot de kans dat jij de beste leverancier vindt voor jouw situatie.

 

Wat is een goede energieleverancier?

Wat een goede energieleverancier maakt, is voor elke persoon anders. Uiteraard wil iedereen stroomzekerheid en eerlijke constante prijzen, maar deze zijn gelukkig vrijwel gegarandeerd in Nederland. De verschillen tussen leveranciers zijn dus wat complexer. Daarom kan je het best beginnen bij het ontdekken wat jouw wensen eigenlijk precies inhouden.

De definitie van “goed”, wat betreft energieproducenten, verschilt dus per persoon. Sta daarom eerst eens stil bij wat uw voorkeuren zijn. Sommige mensen geven bijvoorbeeld alleen om de beste tarieven per stroomeenheid, ongeacht de energiebron die de leverancier gebruikt.

 

Duurzaamheid energieleveranciers

Progressieve mensen die begaan met het klimaat en het behoud van de aarde kunnen hun keuze baseren op de duurzaamheidsfactor (of groenheid) van de geleverde stroom. Ook voor mensen die duurzame bedrijven willen steunen, minder afhankelijk van andere (olie)landen willen zijn, of een steentje willen bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen van de overheid doen er goed aan hier hun keuze op te baseren. Er bestaan meerdere goede opties voor groene stroom uit Nederlandse bronnen. Als je een uitstekende klantenservice belangrijk vindt of een bijzondere woonsituatie hebt waarbij de voorwaarden van het energiecontract uitmaken, kunnen deze factoren ook een rol spelen in je keuze.

 

Hoe weet ik welke aanbieder het meest geschikt is voor mijn situatie?

Er zijn meer dan 30 professionele leveranciers beschikbaar in Nederland, dus de beste keuze maken uit zo’n groot en divers aanbod kan vrij lastig zijn. Gelukkig sta je er niet alleen voor: Bekijk hier een handig overzicht van Totaalbesparen met de verschillende energieleveranciers in Nederland. Met het bepalen van jouw prioriteiten ben je al goed op weg. Je kan namelijk meteen de meest vervuilende en duurste leveranciers eruit filteren zodat je nog maar tussen een paar bedrijven hoeft te kiezen.

Vervolgens ligt het aan op jouw situatie en de contractvoorwaarden die je voorkeur hebben. De grootte van je gezin en huis en je levensstijl hebben een grote invloed op je verbruik. Bij verschillende hoeveelheden gebruik en de verdeling over de dag van dat gebruik kan de prijs van je energie ook verschillen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen een dubbeltarief te betalen, waarbij je energiegebruik in de daluren (’s nachts en in het weekend) goedkoper is dan je verbruik overdag. Ook zal je een keuze moeten maken tussen vaste, variabele en dynamische tarieven. De lengte van je contract speelt natuurlijk ook een rol. Bij langdurige contracten met een vaste prijs kan je rekenen op stabiliteit en een uniforme energieprijs, ongeacht de actuele marktprijzen. Bovendien ontvang je hierbij vaak speciale welkomstkortingen. Bij contracten voor een onbepaalde tijd heb je de flexibiliteit om per maand op te zeggen. Met variabele en dynamische tarieven kunnen de energieprijzen met de markt meegroeien of -krimpen. De opties die je hierin hebt en kortingen die je kan ontvangen verschillen per leverancier en kunnen daarom doorslag geven in je keuze.

 

Hoe vergelijk ik verschillende leveranciers met elkaar?

Zelfs met maar een paar energieleveranciers over zijn er nog belangrijke verschillen tussen de leveranciers. Bovendien zijn sommige van de belangrijke punten lastig te vergelijken, zeker in de context van jouw specifieke situatie. Daarom is slim om te vergelijken via één van de onafhankelijke marktvergelijkers.

 

Groene stroom vergelijken

Als je bewust voor groene stroom kiest, let dan op dat je de juiste leverancier kiest: sommige leveranciers kopen in het buitenland grijze stroom in en “vergroenen” deze stroom vervolgens door middel van certificaten, waardoor ze deze energie als “groen” op de markt kunnen brengen. Om zulke sjoemelstroom te voorkomen is het slim om te kiezen voor groene energie uit Nederland. Dit coöperatieve overzicht van de groenste energieleveranciers van Nederland kan goed van pas komen.

Femke de Koning
Femke de Koning
Artikelen: 1