Taxaties? Ach, dat is een wassen neus…

De onafhankelijkheid van taxateurs staat onder druk’, zo kopte Trouw eind 2018.

Taxateurs veranderen taxaties onder druk’, zei de NOS in diezelfde periode.

 

In opspraak

Het is je vast niet onopgemerkt gebleven; de taxateur is met zijn taxatie in opspraak gekomen. De waardes zouden te dicht liggen bij de verkoopprijzen en dus niet meer subjectief zijn. Daarom in dit blog een inkijkje in het wel en wee van de opbouw van een goede taxatie.

 

Waarom dan toch een taxatie?

Als taxateur beoordeel je de marktwaarde: de waarde van een object op een bepaald moment. Soms is dat als een woning is verkocht, soms in verband met een oversluiting van de hypotheek voor bijvoorbeeld een lagere rente.

 

Het belangrijkste kenmerk van een taxatie is dus te allen tijde dat de waarde een weergave is van de woningmarkt op één bepaald moment. Dat een waarde bij de verkoopprijs ligt, is dus eigenlijk niet meer dan logisch.

 

Wat de gek ervoor geeft?

De marktwaarde is, in de volksmond gezegd, ‘wat de gek ervoor geeft’. Daarin is de meerwaarde van een taxatie dan ook niet te vinden. De meerwaarde zit ‘m in de onderbouwing van deze waarde. De marktwaarde is niet wat die ene ‘gek’ ervoor geeft, de marktwaarde is wat gemiddeld en gebruikelijk is in een bepaalde periode.

 

Manieren om de waarde verklaren

Er zijn meerdere mogelijkheden om een waarde te verklaren; rekenkundig bijvoorbeeld met m2 en m3 prijzen. Mijn favoriete manier van onderbouwen is middels referentieobjecten. Als koper zoek je je droomwoning door te kijken naar wat je voor hetzelfde bedrag nog meer kunt kopen. Als taxateur doe je ongeveer hetzelfde, maar dan vele malen uitgebreider.

 

Er wordt onder andere gekeken naar:

 • Het bestemmingsplan;
 • De bodemkwaliteit;
 • Aanwezigheid van asbest;
 • Privaatrechtelijke informatie;
 • Publiekrechtelijke informatie;
 • SWOT analyse;
 • en ga zo maar door.

Conclusie

 • De geldverstrekker moet weten wat het onderpand waard is.
 • Het blijft daarom van belang om te analyseren of de waarde van een huis marktconform is.
 • De taxateur heeft een werkgebied met een straal van 10-30 kilometer (afhankelijk van de bevolkingsdichtheid) en kent zijn gebied door en door.
 • De discussie over de taxaties is een storm in een glas water. Proost!

Artikel Trouw: Kopers en banken vragen taxateurs om een zo hoog mogelijke huizenprijs – en krijgen die steeds vaker

Artikel NOS: Taxateurs veranderen taxaties onder druk

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 204