Starters hebben het niet eenvoudig op de huizenmarkt…

Starters willen graag goed beginnen en kopen het liefst gelijk een huis. Zeker met de lage hypotheekrentes van nu, maar zo vanzelfsprekend is het kopen niet altijd voor starters.

 

Het vinden van een koophuis is lastig, en de steeds verdere stijging van huizenprijzen spreekt ook nog eens in het nadeel van starters. Doorstromers die van de ene naar een andere woning gaan, kunnen een graantje meepikken van de waardestijging van de te verkopen woning. Dit voordeel hebben starters niet, dus wordt de achterstand op de markt steeds groter. Een eerste huis kopen gaat met hindernissen, maar er zijn mogelijkheden.

 

Huizenprijzen stijgen harder dan de lonen

Wat starters kunnen lenen op het inkomen blijft gedurende het jaar voor de meeste starters stabiel. In het beste geval stijgt het inkomen met een paar procent in één jaar, maar het is moeilijk opboksen tegen een waardestijging van koopwoningen. Als huizen gemiddeld 9% duurder zijn dan vorig jaar, kunnen de meeste starters weer moeilijker kopen in vergelijking met vorig jaar. Zo wordt de spoeling steeds dunner.

 

Starters moeten een steeds grotere zak met geld meenemen

Het kopen van een huis is niet meer volledig te financieren met een hypotheek. De bijkomende kosten kun je met spaargeld financieren. Hierbij gaat het om kosten zoals: advies-, notaris- en taxatiekosten. Voor het kopen is er dus altijd eigen geld nodig. Maar door de stijgende huizenprijzen hebben kopers ook nog eens steeds meer eigen geld nodig. Eigen geld is ook probleemoplossend als starters onvoldoende kunnen lenen op het inkomen. Maar de waardestijgingen van de afgelopen jaren kun je niet tegenop sparen.

 

Kom je in aanmerking voor een starterslening?

Kun je niet genoeg lenen voor het kopen van je eerste huis? Met een starterslening gaat het mogelijk wel lukken. Dit is een lening aanvullend op een reguliere hypotheek. De starterslening vangt het tekort op tussen de koopsom van een woning en de maximale hypotheek op basis van jouw inkomen. Voor de starterslening betaal je in de eerste drie jaren geen maandlasten. Na deze periode begin je pas met het betalen van hypotheekrente en aflossing. Helaas wordt de starterslening niet in alle gemeenten verstrekt, en er worden vaak ook strikte voorwaarden aangehouden.

 

Welke hypotheekvorm kies je?

Om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek hebben starters de keuze tussen twee hypotheekvormen, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. De meeste starters kiezen voor de annuïteitenhypotheek. Deze hypotheek geeft de eerste helft van de looptijd lagere maandlasten in vergelijking met de lineaire hypotheek. Informeer vooral ook naar de mogelijkheden van een NHG-hypotheek. Deze hypotheken geven namelijk recht op een korting op de hypotheekrente.

 

Goed je huiswerk doen is stap één! Vaak is er meer mogelijk dan op het eerste oog lijkt, maar dan moet je wel weten wat deze mogelijkheden zijn. Als starter doe je er verstandig aan om je goed in te lezen. Op deze manier kom je erachter waar de mogelijkheden liggen en wat de bedreigingen zijn.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36