Zonnepanelen op je dak? Dit moet je weten voordat je begint

Zonnepanelen zijn een enorme hype geworden. Je ziet ze haast in elke straat. Maar er zijn veel mensen die eraan beginnen zonder er goed over na te denken. Dat is niet zo slim, want door er van tevoren even goed over na te denken kun je fouten voorkomen. Wil jij graag panelen op je dak? Dit moet je weten voordat je begint!

 

Zelf aanleggen? Ervaring nodig!

Veel mensen denken dat ze zelf hun zonnepanelen kunnen aanleggen. Het aanleggen op zichzelf is ook niet zo heel moeilijk. Er zijn echter twee problemen mee. Het eerste is dat zonnepanelen al gaan werken zodra er licht op valt. Er kan dus al stroom lopen door de bedrading, ook al is deze nog niet aangesloten op de omvormer. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Verder kan een verkeerd aangelegde omvormer ook voor grote problemen zorgen. Als de beveiligingen niet goed in acht worden genomen, kan dat ernstige gevolgen hebben. Je kunt ze dus best zelf aanleggen, maar zorg dat er iemand met ervaring bij is die kan helpen bij de aansluiting.

 

Verzekeren van de zonnepanelen

Het risico op diefstal bij zonnepanelen is vrij klein. Maar toch komt het weleens voor. Wat echter vaker voorkomt is schade door brand of door het weer. Het is dus goed om na te denken over de verzekering. Heb je een opstalverzekering van FBTO, dan worden zonnepanelen automatisch meeverzekerd vanaf het moment van aanleg. Dat geldt echter niet voor elke verzekeraar, dus als je bij een andere verzekeraar zit moet je dit nakijken. Heb je zelf panelen aangelegd op je huurwoning? Dan werkt de verzekering niet via de opstalverzekering, maar via de inboedelverzekering.

 

Heb je de goede plek gekozen?

Lang niet elke plek of positie is even handig voor zonnepanelen. Ze staan bij voorkeur in een lichte hellingshoek en een bepaalde richting. De hoek van de meeste daken is eigenlijk iets te stijl, maar is nog wel goed genoeg om zonnepanelen te plaatsen. De panelen kunnen het beste richting het zuidoosten, zuiden of zuidwesten worden geplaatst. De andere richtingen leveren ook wel energie, maar wel een stuk beperkter. Richting het noorden zijn zonnepanelen het minst rendabel. Soms is het beter om ze op een vlak oppervlak te plaatsen, bijvoorbeeld op het platte dak van een garage. Sommige mensen plaatsen ze zelfs in de tuin als dat de beste locatie geeft om energie op te wekken.

 

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt

Zonnepanelen plaatsen is een hele investering. Natuurlijk is dat ook afhankelijk van je woonsituatie en de hoeveelheid energie die je nodig hebt. Het gemiddelde huishouden heeft voldoende aan 10-12 panelen. Je zult daarbij overdag waarschijnlijk energie gaan terugleveren aan het net en het ’s avonds en ’s nachts weer afnemen omdat ze dan nauwelijks energie opleveren. Ook zul je in de winter nog steeds meer energie verbruiken dan het oplevert. Maar in elk geval ben je met zonnepanelen een stuk minder afhankelijk van de aanbieders en bovendien ben je een stapje dichter bij zelfvoorzienend en duurzaam wonen.

 

Als je zonnepanelen gaat plaatsen, kun je er beter van tevoren goed over nadenken. Door ze slim te plaatsen en na te denken over de ideale plaats haal je een hoger rendement. Het juiste aantal zonnepanelen voor jouw huishouden voorkomt dat je meer energie opwekt dan er verbruikt wordt. Kortom: het is belangrijk deze zaken goed door te nemen voordat je zonnepanelen op je dak gaat plaatsen.

 

Huis kopen met zonnepanelen

Ga je een huis kopen waar al zonnepanelen op het dak liggen, vraag dan aan de huiseigenaar naar de factuur. Dan weet je wanneer de panelen zijn aangelegd en wat het merk is. Het rendement per merk verschilt enorm en ook de leeftijd speelt een belangrijke rol. Verder moet je controleren of panelen correct zijn geplaatst en durf ook te vragen wat de zonnepanelen hebben opgeleverd. Een huis met zonnepanelen heeft een pré maar laat je wel goed informeren. Een goede aankoopmakelaar kan je hier uitstekend in bijstaan.

Judith Mohlmann
Judith Mohlmann

Judith Möhlmann werkt als freelance tekstschrijver voor diverse klanten in allerlei verschillende branches. Vooral wooninspiratie, energiebesparing en koken hebben haar interesse, maar er zijn nog veel meer interesse-gebieden waarmee wordt gewerkt. Dit geldt in het bijzonder voor de twee blogs die ze in beheer heeft: mamasopinternet.nl is hét blog voor (jonge) moeders en meer-weten-over-eten.nl voorziet mensen van heerlijke recepten en bijzondere dieettips. Op huislijn.nl zal Judith ook regelmatig wooninspiratie en besparingstips delen.

Artikelen: 24