Maakt een Google Home je huis veiliger of onveiliger?

Het is niet ingewikkeld om uit te leggen dat een gekeurd veiligheidsslot veiliger is bij het weren van inbrekers dan een deur met een gebogen paperclip afsluiten. Bij de vele digitale diensten zoals je die in een smart home aantreft is dat lastiger te bepalen. Want laat een inbreker zich tegenhouden door een slimme luidspreker die het weerbericht kan oplezen? En hoe maakt home automation eigenlijk de woning veiliger? Op deze pagina proberen we het antwoord op deze vragen te vinden. Is “Hey Google” roepen voldoende of moeten we dieper graven?

 

Wat is Google Home?

Google Home is in basis een luidspreker die al jouw favoriete muziek kan afspelen. En dan met name streaming muziek van diensten als Google Play Music, YouTube Music, Spotify Premium en andere muziekdiensten. Je kunt de luidspreker koppelen aan diverse apparaten waaronder een smartphone of televisie met Chromecast functionaliteit.

 

Maar Google Home is vooral ook een spraakassistent, een luidspreker met ingebouwde microfoon die jouw spraakcommando’s verstaat en vervolgens actie onderneemt. Denk aan zoekopdrachten via Google die je inspreekt in plaats van typt. Het zoekalgoritme kan steeds beter natuurlijke spraak en zinsbouw herkennen, dat betekent dat je niet op een onnatuurlijke manier hoeft te spreken tegen de speaker. Handsfree bediening maakt de Home een praktische aanvulling op een smart home.

 

Daar bevindt zich ook direct de kern van het verhaal; Google Home maakt onderdeel uit van home automation, zonder randapparatuur en accessoires is het alleen een leuke luidspreker die naar je luistert. Kun je met aanvullende producten en diensten jouw huis veiliger maken met Google Home?

 

Hoe maakt een smart home jouw huis veiliger?

Google Home is dus een luidspreker met spraakassistent, dat is op zich nog niet zo bijzonder. Het wordt al interessanter als je weet dat het mogelijk is om met alleen spraak een alarmdienst, de politie of jouw familie te bellen bij een noodgeval. Je kunt ook de lampen in huis aan laten gaan zodra het alarmsysteem een verdachte beweging registreert. Google Home werkt in basis als volgt:

 

 • activeer Google Home.
 • activeer een slim apparaat of dienst.
 • koppel deze twee apparaten / functies.

 

Omdat Google niet werkt met alle merken en modellen smart home apparaten die er op de markt verkrijgbaar zijn, zul je soms nog een ‘vertaler’ moeten gebruiken. If This Then That (IFTTT) is hier een goed voorbeeld van. Met dit protocol kun je verschillende functies aan elkaar rijgen, zelfs wanneer ze niet allemaal standaard met een specifiek apparaat werken. Denk aan Sonos luidsprekers die standaard met Amazon Alexa werken, of Apple producten die vaak binnen hun eigen ‘walled garden’ blijven.

 

Hier zijn enkele voorbeelden van ‘slimme’ beveiliging:

 1. Een Somfy IP camera waarvan je de beelden ook buiten de woning kunt bekijken.
 2. Een alarmsysteem dat bij onraad een alarm laat klinken via de Google Home speaker(s).
 3. Rookmelders die bij melding de verlichting rood laten kleuren.
 4. Een slot dat je met spraak kunt afsluiten (maar bewust niet altijd met spraak kunt openen).
 5. Garagedeuren die openen wanneer je dichtbij bent, en sluiten wanneer je uit de carport rijdt.
 6. Domotica diensten die een alarm uitsturen wanneer er iets aan de hand is met de bewoners, wat zeker voor senioren en mindervaliden extra veiligheid kan bieden.

 

De risico’s van home automation

Leven in een smart home kan flink wat extra comfort opleveren én de veiligheid verhogen, toch is het nog niet perfect. Hier zijn enkele risico’s van home automation:

 • Een slot ontgrendelen met je smartphone is prachtig, mits jouw apparaat goed beveiligd is. Wanneer je met een lege accu voor de deur staat heb je ook een probleem.
 • Niet alle slimme apparaten zijn voorzien van een backup functionaliteit wanneer de stroom uitvalt. Controleer wat wel of juist niet meer werkt bij een stroomuitval of verlies van wifi.
 • Het kan soms allemaal iets te automatisch gaan. Wees je bewust van de werking van slimme apparaten en diensten, en kies voor betrouwbare merken en producten die je zelf ook begrijpt.
 • Als laatste is Google een bedrijf dat geld verdient ook jouw informatie. Hoewel deze data niet direct gebruikt zal worden om jouw creditcard gegevens afhandig te maken, moet je binnen een smart home wel een deel van jouw (digitale) identiteit delen met andere partijen.

Maakt Google je huis veiliger of niet?

De deur afsluiten is niet veilig wanneer je de sleutel in het slot laat zitten. Het gaat om de manier waarop je een voorwerp of technologie gebruikt wat de effectiviteit bepaalt. Als slimme luidspreker is Google Home op zich niet zo indrukwekkend, in combinatie met home automation is er wel veel mogelijk. Door de Home speaker te koppelen met een bridge en slimme accessoires kan de slimme spraakassistent zeker bijdragen aan een veiligere woning.

Steeds meer makelaars hebben kennis over smart home oplossingen. Ga je een huis kopen, vraag je makelaar dan of hij/zij ervaring heeft met deze nieuwe technologie.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101