Eenmaal, andermaal: zo bied je op een huis!

Met je droomhuis op het oog wil je natuurlijk precies weten wat je doet. Bij het uitbrengen van een bod op het huis heb je één doel: het huis kopen. Om dit te laten slagen wil je deze stappen niet vergeten.

 

Check hoeveel je kan lenen

Zonder inzicht in je portemonnee weet je ook niet hoeveel je kwijt kan aan je toekomstige huis. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel je kunt lenen bij de bank. Zo weet je ook meteen wat het maximale bod is dat je kunt uitbrengen. Ben je benieuwd wat er allemaal bij komt kijken als je bepaalt hoeveel je maximaal kan lenen? Lees dan hier hoe je achter de hoogte van je maximale hypotheek komt. Handig!

 

Je bod bepalen

Om tot een passend bod te komen, moet je natuurlijk eerst weten hoeveel je kwijt kunt bieden. Daarnaast is het handig om het huis goed te onderzoeken: hoeveel is het waard? Let bij het bepalen van je bod op:

  • Hoeveel het huis waard is. De waarde van veel huizen is te vinden via het Kadaster. Bij Calcasa kan je voor een klein bedrag een schatting opvragen van hoeveel het huis waard is dat je op het hoog hebt.
  • De waarde van huizen in de buurt. Kijk op huizenwebsites zoals deze om te zien hoeveel de huizen in de buurt waard zijn en kom erachter hoe lang de woning al te koop staat.
  • De reden achter de verkoop. Doe onderzoek naar de reden achter de verkoop van het huis. Dit kan door bijvoorbeeld met de verkopende makelaar te praten. Wanneer de oude bewoners een nieuw huis hebben, en dus dubbele lasten, zullen ze meer haast hebben met de verkoop.
  • De buurt: maak een praatje met de bewoners van omliggende huizen. Check wat zij van de huizenprijzen vinden.

 

Ontbindende voorwaarden

Een openingsbod zonder ontbindende voorwaarden is als een huis zonder dak. Zorg ervoor dat je omstandigheden vastlegt waaronder de koop niet door gaat. Dit kan zijn:

  • Wanneer je de hypotheek niet rond krijgt.
  • Op het moment dat je niet in aanmerking komt voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie).
  • Als je na de bouwkundige keuring het huis tóch niet meer wilt.

Deze voorwaarden leg je vast in het koopcontract. Het is wel belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt, zo voorkom je een misverstand.

 

Bod uitbrengen

Als je alles tot in de puntjes hebt uitgezocht is het tijd om je bod ook echt uit te brengen. Dit doe je bij de verkoopmakelaar van het huis en als je wilt met hulp van je aankoopmakelaar. Benieuwd naar meer tips voor het perfecte bod? Lees dan hier alles over het bepalen van je openingsbod.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 206