Verhuizen: matras meenemen of een nieuwe kopen?

Verhuizen is het moment om op te ruimen en om te vernieuwen. Spullen die je niet meer gebruikt, versleten of vies zijn doe je weg. Net als spullen die niet meer bij je huidige smaak passen. Meubels en accessoires worden om die reden bij een verhuizing massaal vernieuwd. Waar veel mensen niet aan denken, is het vernieuwen van hun matras. Terwijl een topdekmatras 3 tot 5 jaar meegaat. Goede reden om ook die bij de verhuizing achter te laten.

 

Opruimen

Verhuizen en opruimen gaan hand in hand samen. Want wat je opruimt, hoef je in je nieuwe huis geen plek te geven. En waarom zou je spullen waar je niet meer blij van wordt, bijvoorbeeld omdat ze versleten zijn, meeverhuizen? Controleer daarom je huidige spullen voordat je gaat inpakken en stel jezelf de volgende vragen:

  1. Past dit nog bij mij?
  2. Word ik ik hier nog blij van?
  3. Is het nog in een goede staat?

Is het het antwoord op een van de vragen ‘nee’, neem er dan afscheid van.

 

Per ruimte of per soort?

Ga per ruimte aan de slag of per soort? Als je de Marie Kondo-methode inzet, dan kies je ‘per soort’. Eerst je kleding, dan je boeken etc. Omdat een verhuizing omvangrijker is en de Marie Kondo-methode niet zozeer ook zaken als een laptop, bureaustoel of een matras raakt, kun je ook kiezen om per ruimte aan de slag te gaan. Kies wat bij jou past.

 

Van boven naar beneden

Kies je ervoor om per ruimte aan de slag te gaan, werk dan van boven naar beneden. Zo voorkom je dat je keukenspullen uiteindelijk in een doos op zolder belanden. Sta ook stil bij grote objecten. Wat is de staat van je bureau, de bedden van de kinderen en je eigen bed? Concludeer je dat je (topdek)matras de langste tijd heeft gehad? Neem hem dan vooral niet mee naar je nieuwe huis. Maar kies voor een nieuw matras. Zo hoef je ook minder te slepen :).

 

Nieuw topdekmatras kopen

Topdekmatrassen in diverse soorten en maten, vind je online. En als je wilt, word je matras bij je nieuwe huis bezorgd. Hoe fijn is dat? Maar, dan is het belangrijk om eerst een goed topdekmatras uit te kiezen. Welk matras past bij jou? Een aantal tips bij het kopen van een topdekmatras:

  • Kies een vulling die bij je past: veel voorkomende vullingen zijn koudschuim, pocketvering, traagschuim en latex(schuim)
  • Let op de dikte. De functie van het matras is hierbij belangrijk. Telt het als liglaag of gebruik je de topper om een spleet tussen 2 eenpersoonsmatrassen te overbruggen?
  • Hoe comfortabel ligt het matras? Test het matras uit, ga proefliggen en voel wat matras voor je doet.
  • Prijs. Een duur matras is niet altijd beter. Kijk daarom vooral naar de bovenstaande 3 tips. En kies op basis daarvan het matras dat bij je past.

 

Mieke Verhoef
Mieke Verhoef

Mieke Verhoef freelance copywriter. Zij werkte voor een van de grootste verzekeraars ter wereld en heeft ruime ervaring in de financiële dienstverlening, verzekeringsbranche en woningmarkt. Mieke schrijft voor bedrijven die het leven (financieel) beter, bewuster, duurzamer en gezonder maken. In haar blogs voor Huislijn deelt Mieke haar kennis, geeft ze tips en gaat ze in op uiteenlopende vraagstukken over wonen en verzekeringen.

Artikelen: 19