Deze meubels maak je zelf van MDF

Een nieuw huis of een kamer opnieuw inrichten? Natuurlijk kun je heerlijk gaan woonwinkelen voor een nieuwe inrichting. Maar, heb je ook aan zelf meubels maken gedacht? Als jouw kleine meid straks in het bed stapt dat papa voor haar maakte, jullie zomers genieten aan die gave buitentafel of je vanaf de bank naar je zelfgemaakte tv-kast kijk, ben je natuurlijk mega trots op jezelf. Vaak is zelf maken nog goedkoper ook. Ook dat trotse gevoel én geld besparen? Stroop je mouwen op en ga aan de slag.

Zelf meubels maken van MDF

Mensen die zelf meubels maken kiezen vaak voor steigerhout. Een rondje op Pinterest geeft je inspiratie voor tuintafels, -tuinbanken, kinderbedden, eettafels etc. Zoek ook eens op meubels maken van MDF. Een kleine greep uit de meubels die je zelf maakt van MDF:

 • Tv-kast
 • Zwevend tv-meubel
 • Boekenkast
 • Bureau
 • Radiator ombouw
 • Grote vakkenkast
 • Speelkast/hoekje voor de kinderen
 • Slaapbank
 • Speelgoedkist
 • Commode
 • Kapstok, een leuke boomkapstok voor in de kinderkamer bijvoorbeeld

Meubels op maat maken

Het grote voordeel van zelf maken, is dat jij de maten bepaalt. Een boekenkast onder de trap, een tv-kast over de hele lengte van de muur, boekenplanken in de nis, een speelhoek voor de kinderen in dat ene hoekje? Jij bepaalt de maten.

Wat is MDF

MDF is een geperst board met een middelhoge dichtheid. MDF is de afkorting van Medium Density Fibreboard. Het bestaat uit fijngemalen en gedroogde houtvezels, die zijn samengeperst via harslijm. MDF-platen zijn in verschillende diktes.

Voordelen MDF

Meubels maken van MDF heeft 3 voordelen:

 • MDF is stevig
 • MDF splintert niet
 • Je kunt het goed afwerken met verf in elke uitstraling die je wilt. Strak hout of een verweerde look? Aan jou de keuze.
 • Je kunt mooie freesranden aanbrengen

Tip: zet meubels van MDF op meubeldoppen zodat er geen vocht van bijvoorbeeld een gedweilde vloer in het hout kan trekken.

Aan de slag
Geïnspireerd en wil je zelf meubels gaan maken? Online vind je enorm veel inspiratie en werkbeschrijvingen. En het materiaal en het gereedschap? Alles wat je nodig hebt, vind je bij Pontmeyer.

Mieke Verhoef
Mieke Verhoef

Mieke Verhoef freelance copywriter. Zij werkte voor een van de grootste verzekeraars ter wereld en heeft ruime ervaring in de financiële dienstverlening, verzekeringsbranche en woningmarkt. Mieke schrijft voor bedrijven die het leven (financieel) beter, bewuster, duurzamer en gezonder maken. In haar blogs voor Huislijn deelt Mieke haar kennis, geeft ze tips en gaat ze in op uiteenlopende vraagstukken over wonen en verzekeringen.

Artikelen: 19