Waar let je op bij het kopen van een huis?

Op het moment dat je bij een bezichtiging een huis binnenstapt, weet je het al. Dit is de juiste woning voor jou of juist niet. Tijdens de bezichtiging moet nog wel blijken of de betovering voor het huis ook echt blijft. Lees onze tips ter voorkoming van een miskoop. Op de eerste tip na zijn het niet de standaard tips. Omdat de eerste tip toch belangrijk is, noemen wij deze wel.

 

Wat is de staat van onderhoud van het huis?

In eerste instantie zie je het huis zoals het op het eerste oog lijkt. Een nieuwe keuken en een prachtige houten vloer kunnen pluspunten zijn, maar let ook op de belangrijke onderdelen van het huis. Met andere woorden, hoe goed onderhouden is het huis? Moet je bijvoorbeeld direct al tienduizenden euro’s investeren in een nieuw dak? Je moet er verstand van hebben om een huis technisch te kunnen beoordelen. Ga daarom voor een bouwkundige keuring.

Ook een punt van aandacht als je aan het bezichtigen bent is of er ongedierte is. Wil je meer weten over het opsporen van ongedierte of het bestrijden van ongedierte vraag dan je aankoopmakelaar om hier extra goed op te letten. Hij of zij weet precies waar ongedierte kan zitten.

Zie jij jezelf hier wonen?

Je koopt niet alleen een huis, maar ook de plek en de buurt. Stap voor jezelf niet te eenvoudig over negatieve punten van het huis heen. Als het huis bijvoorbeeld niet in de gewenste buurt staat, kan het jou op langere termijn tegen gaan staan. Het huis voldoet mogelijk in meerdere opzichten, maar denk goed na over de negatieve punten.

 

Betaal niet teveel voor het huis

Verkopers laten zich meestal vertegenwoordigen door een makelaar. Ook voor de kopers is het waarschijnlijk een aardige man of vrouw, maar hij of zij behartigt de belangen van de verkoper. Schakel bij voorkeur een aankoopmakelaar in. Op deze manier zorg je ervoor dat iemand die het klappen van de zweep kent, voor jouw belangen opkomt. Een aankoopmakelaar kan jou helpen met het uitonderhandelen van een eerlijke koopprijs voor het huis.

 

Hoe zit het met eventuele geluidsoverlast?

Bij het bezichtigen lijkt het misschien een rustig buurtje, maar als je er 24 uur per dag zit kan het anders zijn. Als de wind uit een bepaalde richting komt heb je bijvoorbeeld last van de nabij gelegen snelweg. Of het huis ligt ver van een industrieterrein af, maar tijdens de nachtelijke uurtjes kan geluidsoverlast de rust verstoren. Naast een bouwkundige keuring kun je ook nog kiezen voor een akoestisch rapport. Een deskundige maakt dan inzichtelijk welke geluiden je gaat ervaren als bewoner. Door geluidsoverlast kan jouw woonplezier volledig bedorven worden.

 

Bekijk een huis bij daglicht en als het donker is

Overdag en ’s avonds kan een huis jou een compleet verschillende beleving geven. Bij daglicht zie je goed hoe zonnig een huis is. In het donker bezichtigen geeft jou ook gelijk de beleving zoals je het ’s avonds gaat ervaren als je er woont. Ook kan de buurt in de avonduren een compleet andere indruk op jou achterlaten. Rijd er ook nog eens langs op verschillende tijdstippen. Dat kan verhelderend werken.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 186