Huis alweer voor je neus verkocht?

“En?” vraagt een vriendin vol belangstelling, “heb je het huis gekocht?”

Ontdaan schud je je hoofd. Ook deze keer was het huis al verkocht voordat je een bezichtiging kon plannen. Je zou er moedeloos van worden.

Wekenlang, wat zeg ik, maandenlang ben je al op zoek naar een huis waar je hart sneller van gaat kloppen. Perfect hoeft het niet te zijn, het idee dat je zo’n huis kunt kopen, heb je allang overboord gegooid. Het zou gewoon al fijn zijn als je èrgens binnen kon kijken. Maar je naam wordt steeds op de reservelijst gezet, zo veel kijkers zijn er elke keer. Voordat de makelaar aan die lijst toekomt, is het huis alweer verkocht.

Dat moet anders! Maar hoe?

 

Hoe komt het dat huizen zo snel verkocht worden?

Voordat je van mij de verrassende tips krijgt, is het belangrijk om iets van de technische achtergrond te weten. Ready?

Makelaars plaatsen de te verkopen woning in een Customer Relationship Managementsysteem.

Een wat?

Een CRM systeem, oftewel een computerprogramma. Daarin worden alle gegevens van het te verkopen huis ingevoerd. Dat systeem maakt een koppeling met de website van de makelaar plus een koppeling met de computers van de branchevereniging zoals NVM en VastgoedPRO. Van daaruit wordt de informatie verstuurd naar Huislijn.nl en andere huizensites zoals Funda.

Let op! En nu komt het: in sommige delen van Nederland is de afspraak dat de woning eerder zichtbaar is voor (collega) makelaars dan dat het op de huizensites wordt getoond. De makelaars zijn dus eerder op de hoogte dan jij. Daarom komt het zo vaak voor dat huizen al verkocht zijn voordat ze op internet staan. Wist je dat?

 

Wat moet je doen om sneller te zijn?

Tip 1

De nummer 1 tip om sneller op de hoogte te zijn van nieuwe huizen, is: Maak een account aan op Huislijn.nl zodat je dagelijks het nieuwe aanbod in je mailbox ontvangt.

 

Tip 2

Nu hoor ik je denken: “dat heb ik allang gedaan en toch grijp ik er steeds naast”.
Okay, zo te horen woon je in een omgeving waar de woningmarkt echt oververhit is.
Het allerbelangrijkste om dan te doen, is om je aan te melden als woningzoeker bij de makelaar.
Het kan zinvol zijn om te onderzoeken welke makelaar het meest actief is in de buurt waar jij naar jouw droomhuis zoekt. Waarom dat belangrijk is? Dat leg ik je hieronder uit.

 

Lukt het nog steeds niet?

Lukt het ondanks de genomen maatregelen nog steeds niet om een huis te bezichtigen?
Er is een aantal trucs die jou daarbij gaan helpen:
1) Koop de makelaar om
2) Stalk de makelaar
3) Ouderwets briefjes in de brievenbus doen
4) Wacht geduldig tot jouw kans komt. Die komt, echt.

 

Trucs die wèl werken

Ad 1) Let wel: bij deze optie heb ik het niet over het omkopen met geld. Ik heb het over ‘in een goed daglicht komen’. Wees attent, vriendelijke, val op. Zorg ervoor dat de makelaar meteen aan jou denkt als hij een nieuw huis in de verkoop krijgt waar jij de perfecte bewoner voor bent. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een dagtaak maakt van contact onderhouden met de makelaar. Kies daarom één of een paar makelaars uit waar jij je aandacht op wilt richten.

Ad 2) Bel, mail, app, stuur een video bericht. D.A.G.E.L.I.J.K.S.
Klinkt raar? Maar waarom zou je het niet doen? Zoals je het nu doet heeft het niks opgeleverd, toch?

Ad 3) De aloude truc van briefjes in de brievenbus doen van jouw droomhuis, werkt nog steeds. Maar ook hiervoor geldt: wees origineel. Hang een klein belletje aan de brief, een zakje met dropsleutels, zorg voor een leuk visitekaartje of verzin iets anders dat in positieve zin opvalt.

Ad 4) Jouw tijd komt nog wel. Misschien gaat het huis wel aan je neus voorbij omdat er een ander huis op je aan het wachten is. Een veel leukere woning, met meer grond, met meer kamers, met de perfecte badkamer, op de perfecte plek. Het kan toch?

 

Een waarschuwing

Het kan niet anders dan dat het je nu lukt om een bezichtiging gepland te krijgen.
Maar pas op: hou je hoofd koel. Ooit ga je je droomhuis ook weer verkopen. Je wilt vast niet dat je dan een huis hebt dat onder water staat.

Zorg er daarom voor dat:
– je weet wat je kunt lenen; ga voor de bezichtiging eerst naar een onafhankelijk financieel adviseur.
– je iemand meeneemt die emotioneel niet bij het huis betrokken is. Het liefst iemand die ook nog bouwkundig inzicht heeft.

Jij bent de gelukkige koper? Fantastisch, proost erop en laat het koopcontract controleren door je financieel adviseur of iemand anders die de tekst begrijpt.

 

Gekocht, en nu?

Diane van Beek. “Alle mogelijkheden om woningen te presenteren, worden vaak onjuist benut of niet goed gecombineerd.

Stiekem gaat er best veel tijd zitten in de zoektocht naar een nieuwe woning. Nu je gekocht hebt, blijft er tijd over. Maar je bent er nog niet hoor. Voordat je verhuiskaarten kunt gaan schrijven, moet de hypotheek geregeld worden en wat denk je van het verkopen van je eigen huis? Gelukkig is dat laatste een eitje, zeker met het onlineprogramma van Van te koop naar verkocht. Praat ook mee in de facebookgroep Slim je huis verkopen. Misschien vind je zelfs jouw koper daar.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 202