Optimaal besparen: ontdek de voordelen van een energiezuinig huis!

Elke woning in Nederland heeft in het begin van 2015 een voorlopig energielabel toebedeeld gekregen van de Rijksoverheid. Dit label gaat van A, het meest energiezuinig, tot en met G, het label dat het minst energiezuinige huis ontvangt. Wil je een huis verkopen of verhuren, dan ben je als koper of verhuurder verplicht een definitief energielabel aan de potentiële kopers of huurders te tonen. Lees alles over het energielabel voor de woning en de meerdere voordelen die een goed label met zich meebrengt.

Voorlopig en definitief energielabel

Het energielabel geeft aan hoe zuinig een woning met energie omgaat. Deze beoordeling wordt redelijk grof gedaan, namelijk aan de hand het Kadaster (dit is gebaseerd op het bouwjaar, het type woning en de grootte hiervan) en op basis van gegevens van vergelijkbare woningen (beoordeeld in 2006). Op basis van deze gegevens is het voorlopige energielabel uitgegeven. Het definitieve label kan anders zijn, dit omdat er ondertussen bepaalde aanpassingen zijn gedaan of al waren gedaan op het moment van beoordeling. Wil je weten wat het definitieve energielabel van een woning is, dan moet je dit label aanvragen. Ga je een woning verkopen of verhuren, dan ben je zelfs verplicht om een definitief label aan kopers en/of huurders te laten zien. Hieraan zijn wel kosten verbonden, de kosten hiervoor lopen uiteen tussen een paar euro’s tot een paar tientjes. Als je dit label niet aanvraagt, dan kun je een boete ontvangen. Deze kan oplopen tot 405,- euro. Het energielabel vraag je aan bij de Rijksoverheid.

Voorlopig en definitief energielabel

Lager energieverbruik, minder energiekosten

In een woning met een beter energielabel hoeft er minder energie verbruikt te worden om een woning warm of juist koel te houden. Ook is een woning met een goed energielabel (A of B) goed geïsoleerd, wat zorgt voor een lager energieverbruik. De kosten zijn helemaal laag als je kiest voor lage energietarieven, te vinden door energie vergelijken (ook dan kun je een contract afsluiten met groene energie). Als je een woning gaat kopen is het daarom verstandig om, naast de verkoopprijs, naar dit energielabel te kijken. Een duurder huis waarin waarschijnlijk meer energie verbruikt zal worden, kan voordeliger blijken door een lager energieverbruik of omdat je bepaalde aanpassingen (energiebesparende maatregelen) niet meer hoeft te nemen. Hierdoor kan goedko(o)p(er), duurkoop zijn. Bekijk wat eventuele energiebesparende maatregelen je ongeveer zullen kosten aan de beoogde woning en vergelijk deze totaalkosten met prijzen van andere interessante woningen.

Gezondere woning; let wel op

Een woning met een goed energielabel, heeft zeer waarschijnlijk goede isolatie. Dit heeft niet alleen invloed op het energieverbruik in een woning en de CO2-uitstoot waaraan je je schuldig maakt. Goede isolatie zorgt er namelijk ook voor dat je een gezonder klimaat in huis kunt verzorgen – mits je zorgt voor goede ventilatie. In koudere, minder goed geïsoleerde woningen is de kans op vochtigheid en daarmee schimmels aanwezig, helemaal als de kachel vaak niet hoog wordt gezet. Schimmels in huis zijn niet goed voor de luchtwegen. Maar let wel op, want in goed geïsoleerde woningen zonder goede ventilatie kunnen ook juist ongezonde biodiversiteiten de kans krijgen om te groeien. Schimmels, huisstofmijten en bacteriën kunnen zo ook in een huis met energielabel A komen. Zorg dus voor een goede ventilatie.

Beter energielabel, hogere verkoopprijs woning

Beter energielabel, hogere verkoopprijs woning

Als een woning een goed energielabel heeft, dan is de waarde van de woning ook hoger. Daarbij komt dat de verkooptijd meestal een stuk korter is. Een woning met een A-label levert zo’n tien procent meer op bij een verkoop dan een vergelijkbare woning dat over een D-label beschikt. Hoe lager het energielabel is, hoe lager de verkoopwaarde.

Marlijn Pruim
Marlijn Pruim

Marlijn Pruim geeft lezers graag advies over verschillende soorten verzekeringen die betrekking hebben op het huis. Daarnaast schrijft ze veelal over het energiegebruik in huis en hoe dit makkelijker te verlagen is. Als werknemer in de assurantie- en energiewereld weet zij over welke onderwerpen voor velen opheldering nodig is. Ze studeerde Redactie- en Mediaproductie en werkt graag met teksten; of dit nou het schrijven, corrigeren of redigeren ervan is. In haar eigen tijd schrijft ze ook voor haar
eigen blog.

Artikelen: 10