Je bent helemaal verliefd op een huis…

Je bent helemaal verliefd op een huis. Het is een pracht van een huis van nog geen 20 jaar oud, de prijs is goed en je mag als eerste een bod uitbrengen. Vandaag de dag is het puur geluk als je de kans krijgt om nog zo’n leuke woning te kunnen kopen zonder dat het je meer dan één rib uit je lijf kost. Dus gaan we zeker géén extra voorwaarden stellen zoals een bouwkundige keuring. Dat kost ons anders de koop en bovendien, de woning is zo goed als nieuw.

Dus bieden, kopen en wonen.

Klinkt logisch, maar wellicht is het toch verstandig om ondanks de huidige gekte op de woningmarkt even verder te kijken dan je neus lang is. Een keuring voor een woning is echt geen irreële vraag. En bovendien, als de verkoper overtuigd is van zijn woning kan hij daar toch ook geen bezwaar tegen hebben? Zelfs nieuwbouwwoningen worden gekeurd, dus waarom dan niet die tweedehands?

 

Een bouwkundige keuring voor een woning van 20 jaar oud lijkt soms overbodig, maar bedenk dat het eigenlijk een verzekering is. Als er niets aan de hand is, heb je een relatief klein bedrag uitgegeven. Is er wel iets aan de hand, dan heb je al snel een groot bedrag bespaard.

In mijn tijd als makelaar heb ik geleerd dat de leeftijd van een woning niet perse wat vertelt over de bouwkundige staat. Helaas is er al te vaak toch meer aan de hand dat je op het eerste gezicht denkt. En dat kan je veel geld kosten.

Een paar voorbeelden

 

Kozijnen

Kozijnen: van een beetje moderne woning verwacht je vandaag de dag dat de kozijnen van hardhout zijn en dat het allemaal niet zo veel uitmaakt of de lak er nu wel of niet goed op zit. Helaas is dat een verkeerde gedachte. In de afgelopen decennia zijn er nog voldoende woningen gebouwd met vurenhouten kozijnen. Dat is op zich prima, mits er goed is gebouwd en de eigenaar keurig de verf heeft bijgehouden. Beiden zijn echter niet altijd zo. Als het hout onbeschermd tegen de bakstenen zit, dan is het wachten tot de problemen ontstaan. Net als een jaartje extra wachten met verven. Bij een goede keuring van de woning komt dit boven tafel en bespaar je zo duizenden euro’s voor nieuwe kozijnen.

 

Lekkend dak

Lekkend dak: een dak van 20 jaar oud. Wat kan daar nou mis mee zijn? Bij een aankoop ontdekte de keurder vochtproblemen bij het kozijn in de woonkamer beneden. De eigenaar beweerde dat het nooit had gelekt, maar de buurman wist later te vertellen dat de eigenaar al jaren klaagde over lekkage en continue bezig was de dakgoot te plakken. De woning had een schuin dak over de eerste en de tweede verdieping. Onze bouwkundige ontdekte dat de lekkage niet in de dakgoot op de begane grond ontstond, maar dat het lekte bij de dakkapel op de tweede verdieping, en dat het daar vandaan door het dak naar beneden stroomde om vervolgens in de woonkamer op de begane grond te lekken. Goed onderzoek doet wonderen.

 

Nieuwe aanbouw

Nieuwe aanbouw: de woning was 40 jaar oud en de aanbouw 2 jaar. Opvallend genoeg was de bouwkundige vrijwel overal over te spreken, maar juist bij de aanbouw was hij minder tevreden toen hij minuscule schimmelplekjes in het stucwerk van de aanbouw ontdekte. Een vochtmeting gaf aan dat het daar wel erg vochtig was. In overleg met de huidige eigenaar werd het plafond voorzichtig opengebroken en bleek er forse lekkage te zijn op de loodstrip. Het vocht lekte deels door de spouw weg waardoor het niet direct zichtbaar werd in het stucwerk, maar het achterliggende dakhout was drijfnat. Als er een langere periode overheen was gegaan, waren gegarandeerd de draagbalken aangetast.

 

Een keuring is geld waard en geeft je zekerheid over de staat van de woning waar je zoveel geld voor betaalt. Om die reden heeft de beroepsorganisatie VastgoedPRO vorig jaar besloten om, naast makelaars en taxateurs, ook bouwkundig keurders aan te sluiten. Immers als je laat keuren, dan wil je wel zeker weten dat de keurder ook een deskundige keurder is.

Rob Overduin
Rob Overduin

Rob Overduin schrijft regelmatig een column voor de nieuwsbrief van Huislijn.nl. Met zijn achtergrond als makelaar en sinds 2011 als Operationeel Manager van VastgoedPRO weet hij op een boeiende wijze zaken aan de kaak te stellen die belangrijk zijn voor consumenten die een woning gaan (ver)kopen of (ver)huren.
VastgoedPRO is een beroepsvereniging voor vastgoed professionals waaronder vooral makelaars en taxateurs. Bij de vereniging zijn circa 800 leden aangesloten die werkzaam zijn als makelaar, taxateur of adviseur op het gebied van vastgoed.

Artikelen: 38