5 nieuwe hypotheekregels om in 2018 rekening mee te houden

De jaarwisseling brengt ieder jaar weer een hoop veranderingen met zich mee. Ook op gebied van huis en hypotheek. Ben jij van plan om dit jaar een huis te kopen? Of heb je al een hypotheek en wil je weten wat je kunt verwachten? In dit artikel vertellen welke regels de grootste impact hadden in januari en wat deze nieuwe regels voor jou en je (toekomstige) hypotheek betekenen.

 

1. Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG, moet de koopsom van jouw woning onder een bepaalde grens liggen. Deze kostengrens is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs en die is het afgelopen jaar flink gestegen. Daarom is de maximale kostengrens in 2018 verhoogd van € 245.000 naar € 265.000. Goed nieuws dus, want zo kun je ook met een duurdere woning profiteren van de voordelen van NHG.

Er zijn nog meer veranderingen rondom NHG. Het is vanaf 2018 bijvoorbeeld niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Ook het oversluiten van een NHG-hypotheek is voordeliger. Zo hoef je niet per se meer een verbouwing laten uitvoeren en is de borgtochtprovisie € 1 in plaats van 1% van de koopsom.

 

2. Hypotheekrenteaftrek

Los jij je hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair af? Dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Hoeveel hypotheekrente je kunt aftrekken van de belasting, is afhankelijk van je inkomen. Het maximale tarief waartegen de rente aftrekbaar is, is in 2018 verlaagd van 50% naar 49,5%. Dit is voor jou fiscaal nadelig als je een belastbaar jaarinkomen hebt van boven de € 68.507.

 

3. Maximale hypotheek verlaagd

De hoogte van jouw maximale hypotheek is onder meer afhankelijk van de waarde van je woning, ook wel loan to value (LTV) genoemd. De LTV is van 2017 naar 2018 weer een stapje afgebouwd: van 101% naar 100%. Dit betekent dat je alle bijkomende kosten bij het kopen van het huis met eigen geld moet betalen. Denk hierbij aan de overdrachtsbelasting en kosten voor hypotheekadvies.

 

4. Ruimere hypotheek tweeverdieners

Wanneer je samen met je partner een huis koopt, is er wel goed nieuws. Je kunt dit jaar dan waarschijnlijk iets meer lenen. Het inkomen van de minstverdienende partner wordt in 2018 namelijk voor 70% meegenomen in de berekening, terwijl dit in 2017 nog 60% was.

 

5. Restschuld niet meer aftrekbaar

Verkoop jij jouw woning met een restschuld? Dan had je in de periode van 2012 tot 2018 de mogelijkheid om de rente op een restschuldfinanciering af te trekken van de belasting. De financiering viel hierdoor in box 1. Vanaf dit jaar kun je de rente niet meer aftrekken en valt de financiering automatisch in box 3. Een restschuld wordt dus duurder.

Je bent weer helemaal bijgepraat over de nieuwe regels van 2018. Ben jij benieuwd wat je in 2018 maximaal kunt lenen op basis van je inkomen en de waarde van de nieuwe woning? Met de Hypotheek Checker van Knab bereken je het in 10 minuten. Aan het eind zie je ook gelijk welke geldverstrekker het best bij jouw situatie past. Kost je helemaal niets!

Erik Slijkoord
Erik Slijkoord

Erik Slijkoord is 5 jaar Senior hypotheekadviseur bij Knab Hypotheken. Dat is niet alleen een bank, maar de persoonlijke assistent voor al je geldzaken. Erik gelooft dat elke persoonlijke situatie een passende oplossing kent, en dat een hypotheek de belangrijkste financiële beslissing is die iemand in zijn leven maakt. Als Erkend Hypothecair Planner (EHP) geeft hij de bezoekers informatie rondom hypotheken.

Artikelen: 6