Verhuizen? Maak deze 5 veelgemaakte fouten niet!

We verhuizen weer steeds vaker. De crisis heeft het aantal verhuizingen jarenlang teruggedrongen maar met het huidige economisch herstel groeit de verhuisbranche als kool. Veel verhuizers kennen inmiddels weer wachtlijsten, zeker in de randstad en zeker in de zomermaanden. Toch verhuizen de meeste mensen zelf. Naar schattig 60 procent van de consumenten gaat zelf sjouwen. De overige groep schakelt een professional in. Laten we eens kijken naar de meest gemaakte fouten.

 

1) Verhuisdozen

 

Vooral de doe-het-zelfver gaat hiermee de mist in. Het ontbreken (of onvoldoende gebruiken) van verhuisdozen. Stop je spullen niet in zakken of slappe dozen die je bij de supermarkt ophaalt. Gebruik altijd degelijke verhuisdozen. Niet alleen beschermen verhuisdozen je spullen, ze zijn ook stapelbaar. Dit laatste zorgt voor efficiënter vervoeren waardoor je minder sjouwt. En minder sjouwen = minder schade. Natuurlijk moet je verhuisdozen ook labelen zodat ze direct de juiste kamer in kunnen worden getild. Ook dit scheelt sjouwwerk.

 

Verhuisdozen kosten zo’n 2 euro per stuk en zijn bij iedere bouwmarkt te krijgen, trouwens ook bij de IKEA. Verhuisbedrijven leveren vaak dozen, maar niet altijd. Let hier op.

 

2) Verhuisbedrijven vergelijken

 

Kies je voor de professional? Ga niet direct in zee met de dichtstbijzijnde verhuizer. Ook verhuizers die niet in jouw regio gevestigd zijn voeren de klus uit. Het is dus aan te raden even te verhuisbedrijven te vergelijken. Dit kan gelukkig online en is voor consumenten helemaal gratis. Wist je bijvoorbeeld dat er in regio’s met weinig verhuizers soms wel 50 procent prijsverschil optreedt? Daarom vergelijken! En vaak vind je zo ook nog verhuizers die je sneller kunnen helpen.

 

3) Weekend vs. door de week

 

Een verhuizing is duurder in het weekend (en op vrijdag). Als je een verhuizer inschakelt betaal je meer als je op vrijdag of zaterdag wil verhuizen. Dit is zonde, vaak kun je best e.e.a. door de week inplannen. Het is dan ook rustiger op straat waardoor je sneller kunt werken. Verhuisbedrijven rekenen vrijwel allemaal toeslagen voor het weekend, ze hebben het dan extra druk. Op maandag en dinsdag is het beduidend rustiger bij veel verhuizers waardoor prijzen dalen. Ook voor doe-het-zelvers kan door de week verhuizen geld opleveren, sommige verhuurbedrijven werken ook met toeslagen voor het weekend.

 

4) Internetabonnement

 

Natuurlijk heb je op het nieuwe adres ook weer internet nodig. Al dan niet met televisie en telefonie (alles-in-1). Verhuis je huidige abonnement nooit mee! Zonde van je geld. Je moet toch opnieuw installeren, dus waarom niet direct een nieuw abonnement dat met actietarieven werkt. Vaste klanten betalen de hoofdprijs terwijl nieuwe klanten korting krijgen. Pak die korting dus ook. Dit geldt overigens ook voor energie. Dus sluit een nieuw abonnement af op het nieuwe adres en zeg het huidige abonnement gewoon op. Naast de korting krijg je bovendien nieuwe hardware.

 

5) Parkeerplaats

 

Zorg dat je altijd een parkeerplaats voor de woning hebt gereserveerd als je gaat verhuizen. Niets zo vervelend als onnodige meters maken met zware spullen in je hand. Claim je plekje voor je huidige maar ook voor de nieuwe koopwoning. Dit geldt uiteraard voor als je zelf verhuist maar ook als je een verhuizer inschakelt. Een verhuizer zal dit ook aan je vragen te doen.

 

Dit waren de 5 meest gemaakte fouten. Maar er zijn er natuurlijk meer. Zorg dat je een checklist maakt. En doe dit al een maand voor de verhuizing. Die checklist is eenvoudig te vinden online.

Sofie Van der Meer
Sofie Van der Meer

Sofie schrijft regelmatig over ontwikkelingen in de vastgoedmarkt en richt zich dan op de consument. Zo schrijft ze veel over verhuizen, besparen, telecom en energie. Sofie studeerde geschiedenis maar houdt zich eigenlijk meer bezig met de toekomst. Ze schrijft onder andere voor huislijn.nl maar ook voor grotere marketingblogs en haar eigen site.

Artikelen: 1