Een huis kopen – Wat is voor de koper de beste strategie?

Jarenlang was het een kopersmarkt. Dat wil zeggen dat het huizenaanbod groot was en bij een huis kopen stond je sterk als koper. Dit was goed voor de onderhandelingspositie van kopers. Door de opleving van de huizenmarkt ligt de macht nu weer bij de verkopers. Wat is de beste strategie voor kopers?

In Amsterdam, Utrecht en andere Nederlandse steden is de huizenmarkt oververhit. Huizen worden verkocht voordat ze officieel op de markt komen. Het wordt gebruikelijker om te bieden boven de vraagprijs. Er wordt zelfs afstand gedaan van voorbehouden bij het kopen van een huis. Gebruikelijke ontbindende voorwaarden worden niet in voorlopige koopcontracten gezet om maar een koophuis te bemachtigen. Dat gaat echt te ver.

 

Huis kopen in Amsterdam – Hoe loopt dat nu?

Als potentiële koper is het riskant om in de hype mee te gaan. Bij het bieden boven de vraagprijs koop je eigenlijk een huis voor een te hoog bedrag. Op deze manier sta je gelijk al met één nul achter. Deze oververhitting kan namelijk niet aanhouden. Vervolgens ontstaat de situatie dat je een huis bezit met een te hoge hypotheek. Bij het overbieden is het ook nog maar de vraag of je de hypotheek rond krijgt. De bank laat het huis namelijk ook taxeren. Als de taxateur het huis lager in waarde inschat, krijg je de hypotheek niet rond. Extra zuur als je niet onder de koop uit kunt, omdat je geen ontbindende voorwaarden in het koopcontract hebt laten opnemen.

 

Wat is wijsheid?

Doe niet mee met het circus. Hier kleven namelijk te grote gevaren aan. Je wordt ook nog eens te sterk afhankelijk van de huizenmarkt. De huizenprijzen kunnen namelijk weer in een dip terecht komen. Niet meedoen in deze oververhitte huizenmarkt klinkt eenvoudig, maar als je voor je werk afhankelijk bent van Amsterdam of één van de andere grote steden, is het een ander verhaal. De praktijk leert dat je het beste kunt uitwijken naar randgemeenten. De huizen zijn hier beter betaalbaar en met het openbaar vervoer zit je binnen 20 minuten in het centrum van de grote steden.

 

Doorstromers profiteren deels van de stijgende huizenprijzen

De positie van doorstromers is rooskleuriger. Doorstromers zijn huizenkopers die vanuit een koophuis doorstromen naar een ander koophuis. Het voordeel voor deze groep is dat ze met de huidige woning meeprofiteren van de stijgende huizenprijzen. Dit doen ze met de overwaarde. Een andere spaarpot is vaak een levensverzekering die nu nog gekoppeld zit aan de hypotheek. Bij het doorstromen kan de waarde in de levensverzekeringen gebruikt worden bij het kopen van een ander huis.

 

De regionale verschillen zijn groot

Niet overal zijn de huizenprijzen aan het exploderen. Een huis kopen in Zeeland, Friesland of Drenthe is nog steeds voor een grote groep haalbaar. Volgens het CBS zijn de huizenprijzen in Zeeland in het laatste kwartaal van 2016 met 3,8% gestegen. In Friesland met 4,6% en in Drenthe met 3,3%. Ter vergelijking, in Noord-Holland met 9,2%.

Als koper moet je dus kritisch kijken naar het aanbod. Laat je niet opjagen en zeker niet verleiden tot het snel beslissen en het bieden van te hoge bedragen.

 

Aankoopmakelaar

Nu de huizenmarkt zo aantrekt, schakelen steeds meer kopers een aankoopmakelaar in. De aankoopmakelaar is uitstekend op de hoogte van de lokale situatie en weet vaak al welke huizen in de verkoop komen. En nu de prijzen van koopwoningen ook hard omhoog gaan, kan een aankoopmakelaar je behoeden om in je enthousiasme te veel te bieden voor een woning. Een goede strategie bij het kopen van een woning kan het inschakelen zijn van een aankoopmakelaar.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Hallo, ik ben Juul Dijkhuis. Na jarenlange ervaring in de financiële dienstverlening, geniet ik er nu van om complexe financiële zaken op een toegankelijke manier te beschrijven. Bij het kopen van een huis is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn, en ik help je graag op weg. Het verheugt me dat mijn artikelen ook op Huislijn.nl te vinden zijn. Ik kijk ernaar uit om je te ondersteunen bij het begrijpen van financiële aspecten rondom de aankoop van je huis, variërend van de hypotheek tot en met het verzekeren van je woning.

Artikelen: 36